Salajeni exploatati de mafioti albanezi in Italia
Oamenii erau pusi la munci de sclavi de catre mafiotii albanezi din sudul Italiei, dupa ce acasa li se promiteau locuri de munca stabile, cazare si masa gratuita.
Biroul Teritorial DIICOT Salaj a cerut joi Tribunalului arestarea preventiva a inculpatilor Petre Nicu si Muresan Ioana Nicoleta dupa ce, in perioada 2010-2011, cei doi au racolat 34 de salajeni in vederea exploatarii prin munca in sudul Italiei, zona Calabria. Cererea procurorilor DIICOT a fost respinsa de catre instanta. Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Salaj, judecatorul Mirela Lazoc, pe numele lui Petre Nicu s-a dispus „masura obligarii de a nu parasi tara o perioada de 29 de zile”. In cazul femeii, nu s-a dispus nicio masura, aceasta fiind in Italia. Seful DIICOT Salaj, procurorul Dan Budusan, anunta ca va face recurs la hotararea Tribunalului, „deoarece exista la Tribunalul Maramures sau la cel din Bucuresti dosare cu acelasi obiect si au fost admise cererile de arestare preventiva”. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Cluj, in decursul acestei saptamani. Petre Nicu si Ioana Muresan sunt acuzati de trafic de persoane, pedeapsa pentru aceasta infractiune fiind intre 3 si 15 ani de inchisoare. Procurorii DIICOT fac un apel catre toti cei care au fost dusi „la munca” in Italia de catre Petre Nicu si Szabo (Muresan) Ioana sa se adreseze Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj sau la numarul de telefon 0260-661285.
Sclavi in Calabria
Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, procurorul care instrumenteaza dosarul, Dan Bubuiug, a povestit cum functiona afacerea de racolare si plasare a salajenilor in Italia. „De aproape un an, la Politie s-au prezentat mai multe persoane care reclamau ca, pe raza judetului Salaj, doua persoane recruteaza oameni pentru munca in agricultura in Italia, zona Calabria. Astfel, oamenii ii plateau lui Petre Nicu si Szabo (fosta Muresan) Ioana sume cuprinse intre 200 si 300 de euro comision pentru transportul in Italia, cazarea, masa si gasirea unui loc de munca”, a declarat Dan Bubuiug. Transportul se facea cu microbuzul de opt persoane al lui Nicu. „De multe ori, pentru ca erau prea multe persoane in microbuz, Petre Nicu i-a pus pe oameni sa treaca frontiera pe jos, iar daca acest lucru nu era posibil, se intorcea din Ungaria dupa cei ramasi la granita”, adauga Bubuiug. Au fost cazuri in care transportul s-a realizat cu ajutorul feribotului, prin Bulgaria.
Odata ajunsi in Calabria, salajenii erau intampinati de cetateni albanezi, care ii cazau in spatii improprii, in care oamenii nu aveau conditii minime de trai. Unii au ajuns ca timp de o luna sa se spele in Marea Adriatica si sa manance doar coji de paine. „Cei transportati in Italia erau obligati sa munceasca pe sume mizere ca sa isi adune bani de transport catre casa. Au fost cazuri in care albanezii luau actele de identitate pentru a-i constrange pe salajeni sa-si plateasca chiria din spatiile insalubre”, spune procurorul. Ajunsi in pragul disperarii, unii aveau in gand chiar sinuciderea. „Femeile se plangeau ca albanezii cereau intretinerea de relatii sexuale, motivand ca acesta a fost scopul pentru care au fost duse in Italia. Sau, un barbat a fost nevoit sa-si vanda lantisorul de aur ca sa cumpere un unguient dupa ce s-a lovit la tras lemne din padure”, povesteste procurorul Dan Bubuiug. In opinia acestuia, „ce s-a intamplat cu romanii in zona Calabria este sclavagism curat”.
Seamana cu Zeiskam
Numerosi salajeni reclama ilegalitatile comise de firmele de plasare a fortei de munca in strainatate. Ziarul nostru a inserat in paginile sale materiale ample bazate pe marturiile unor salajeni care au ajuns pe plantatiile de ceapa si ridichi de la Zeiskam (Germania) prin intermediul unor indivizi din Lompirt. Zeiskam nu se deosebea cu mult de un lagar de munca fortata. Se locuia in containere cu paturi supraetajate. Peretii plini de igrasie trebuiau curatati de catre romani pentru a nu plati amenzi. Mai mult, dusul, WC-ul si bucataria erau la comun amplasate la zeci de metri de locul de cazare. Rufele ti le puteai spala doar noaptea. Dus nu puteai face decat daca te aflai printre primii la rand, pentru ca se termina apa calda. Cat des-pre venitul promis, acesta adesea ajungea la jumatate. Si asta pentru ca ti se retineau bani pentru orice: tacamuri, patura de pat, manusi, echipament de lucru etc. Se lucra zi lumina si nu conta daca afara ploua. Peste 350 de salajeni au fost exploatati pe plantatiile de ceapa si ridichi de la Zeiskman. Li s-au promis conditii decente de lucru, dar s-au trezit umiliti, exploatati si cu banii luati.