Alianta PSD+PC a castigat 31,07% din voturile de la euroalegeri si are 11 mandate, PDL – 29,71%, cu 10 mandate, PNL – 14,52%, cu 5 mandate, UDMR – 8,93%, cu 3 mandate, PRM – 8,65%, cu 3 mandate si Elena Basescu – 4,22%, cu un mandat, potrivit rezultatelor finale anuntate, miercuri, de BEC. Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a declarat ca prezenta la votul de duminica a fost de 27,67%.
Purtatorul de cuvant al BEC a mentionat ca reprezentantul PNL nu a semnat procesul verbal de constatare a rezultatelor alegerilor europene. El a mentionat ca joi se vor acorda certificatele de reprezentant al Romaniei in Parlamentul European.
Potrivit Legii 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, mandatele europarlamentarilor sunt de cinci ani. In urma rezultatelor obtinute la scrutinul din 7 iunie, Alianta Electorala PSD+PC ii va trimite in Parlamentul European pe Adrian Severin, Rovana Plumb, Ioan Mircea Pascu, Silvia Ticau, Daciana Sarbu, Corina Cretu, Victor Bostinaru, Sabin Cutas, Catalin Ivan, Ioan Enciu si Vasilica Viorica Danila.
A doua formatiune politica in ceea ce priveste numarul de mandate de europarlamentar castigate, PD-L va fi reprezentat la Bruxelles de Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Marian – Jean Marinescu, Iosif Matula, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rares Niculescu si Oana Elena Antonescu.
In urma votului de duminica, PNL va fi reprezentat de cinci eurodeputati – Norica Nicolai, Adina Valean, Renate Weber, Ramona Manescu si Cristian Busoi. UDMR ii va trimite in Parlamentul European pe Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Sogor Csaba, iar PRM pe Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali si Cristian Claudiu Tanasescu.
Numarul de voturi obtinute de participantii la alegerile europarlamentare care au intrunit pragul electoral:
Alianta Electorala PSD+PC – 31,07% (1.504.218 voturi),
PD-L – 29,71% (1.438.000 voturi),
PNL – 14,52% (702.974 voturi),
UDMR – 8,92% (431.739 voturi),
PRM – 8,65% (419.094 voturi),
Elena Basescu – 4,22% (204.280 de voturi).
Doua formatiuni politice, PNTCD si Partidul Forta Civica, nu au intrunit pragul electoral de cinci la suta din voturile valabil exprimate, acestea reusind sa stranga dar 1,45% din sufragii (70.428 voturi), respectiv 0,40% din voturile exprimate valabil (19.436 voturi). De asemenea, candidatul independent Pavel Abraham nu a reusit sa cistige numarul de voturi necesar pentru a obtine un mandat in Parlamentul European, el obtinand 1,03% din voturile valabil exprimate, respectiv 49.864 voturi.
Reprezentantul PNL in Biroul Electoral Central, Marius Balasescu, a anuntat, miercuri, ca nu va semna procesul-verbal de constatare a rezultatului alegerilor europarlamentare, el argumentand ca „PNL refuza sa certifice o frauda electorala”.
S-au impatit mandatele pentru PE
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...