Palinca de Salaj este un brand. Dintotdeauna ea a deschis usi ce pareau ferecate pentru totdeauna. A facut deliciul turistilor si i-a ostoit pe localnici. S-a baut la Bruxelles. Se bea, in mai mare sau mai mica masura, la nunti si petreceri, de sarbatori, la lucrul campului (cosasii sustin ca-i apara de zapuseala), sau se bea seara la crasma. Cu timp in urma se spunea ca cine fierbe palinca in sat este un om bogat. Astazi, toti cei care au o livada sau cativa pruni pe langa casa se duc la palincie sa puna de-o caldare. Anul acesta au fost multe prune. La palincie, oamenii satelor platesc in jur de 25 de lei de o caldare, cu lemnele lor, ori 50-60 de lei daca palincia e cu gaz. Ce-i drept, taranii mai vand din surplus, insa majoritatea o pastreaza pentru nevoi personale sau pentru pricinele casei (nunti, inmormantari, botezuri, mici atentii – sa nu le zicem mita). Ce ti-e ca din acest septembrie Guvernul Ponta a pus gand rau micilor producatori de palinca, gand rau care se concretizeaza intr-o acciza de 500 de euro, pentru o cantitate de, atentie, 50 de litri. Vizate in cazul de fata vor fi palinciile. Spun asta pentru ca e putin probabil ca inspectorii sa bata din poarta in poarta. Si apoi cine i-ar primi?! Controalele vor fi inopinate si se vor lasa cu amenzi intre 20.000 si 100.000 de lei pentru cantitatile nedeclarate. Incet, dar sigur, palinciile vor falimenta sau isi vor inchide portile preventiv. Cum salajenii nu se lasa fara palinca, dar nici n-au de gand sa o cumpere sau sa plateasca accize astronomice, vor aparea tot mai multe palincii clandestine. Prin paduri, pe vai, in apropierea unor surse de apa. Unii vor fi prinsi, altii nu. Insa efectul va fi ca pe piata, cum altcumva decat neagra, pretul unui litru de palinca se va dubla. Cel putin. De la 15-20 de lei, litrul de palinca va ajunge la 40-50 de lei. Cu exceptia unor amenzi date din cand in cand, statul tot nu va incasa nimic. Si astfel, cunoscutul brand de Salaj va intra intr-o epoca a prohibitiei, care ii va spori faima. Nicidecum nu i-o va atrofia.
S-a dat liber la prohibitia palincii
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...