La sedinta speciala a Guvernului, de marti, s-a propus si aprobat printre alte masuri de impozitare si cresterea cu 10 la suta a accizei la bere. Putea fi si mai rau. Spun asta pentru ca FMI a cerut dublarea accizei la bere, marirea accizei la 45 de euro pentru un hectolitru de vin si la 1.000 de euro pentru hectolitrul de bauturi spirtoase.
O masura care nu-si va atinge scopul, sustin berarii
Cresterea accizei la bere, fie ea si cu 10 la suta, i-a nemultumit pe berarii din Romania. Ei sustin ca este o masura care nu isi va atinge scopul. Impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scazand ca urmare a diminuarii pietei, cauzata chiar de aceasta crestere a accizei. Privind lucrurile in ansamblu, efectele negative vor fi fara indoiala resimtite si de principalul furnizor de materii prime, sectorul agricol. Precizam ca 98,4 la suta din berea consumata in Romania provine din productia interna. „Masura de crestere a accizei afecteaza in mod direct consumatorul”, a declarat Constantin Bratu, director general al Asociatiei Berii din Romania, „intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta modificare a accizei cu 10 la suta. Producatori sau autoritati fiscale, trebuie sa ne gandim intotdeauna la ce isi pot permite oamenii, pentru ca taxarea este o decizie care ii afecteaza direct. Totodata , realizarea si colectarea accizelor de bere din 2012 demonstreaza ca nivelul actual de accizare este corect si corelat cu puterea de cumparare, de aceea consideram inoportuna orice crestere”, a precizat directorul berarilor romani.
Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,74 euro/hl la 0,82 euro si de la 0,43 euro/hl la 0,47 euro in cazul producatorilor independenti, cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri. Incasarile din acciza la bere au fost de 620 de milioane de lei anul trecut, fata de 580 de milioane de lei in 2011. Cat vor fi acum dupa impunerea noii accize, a greu de banuit. Ministerul Finantelor sustine ca vor fi mai mari, producatorii de bere spun ca vor fi mai mici.
Muncesti o juma’ de ora ca sa poti sa bei o bere
Noul nivel de acciza ar situa Romania deasupra nivelului de acciza din tari ca Germania si Bulgaria. In plus, o simpla comparatie arata ca ponderea taxelor la pretul berii in Romania este mai mare decat in Germania, desi veniturile romanilor sunt de trei ori mai mici decat cele ale nemtilor. Potrivit studiilor, berea este de peste 3,7 ori mai putin accesibila romanilor decat media europeana. Luand in calcul media veniturilor salariale pe ore si a pretului de vanzare la bere, un roman trebuie sa munceasca circa 30 de minute pentru a putea sa-si cumpere o bere, in timp ce media europeana este de opt minute.