Guvernul a aprobat in sedinta de marti majorarea salariului minim brut pe economie la 750 de lei de la 1 februarie. Salariul minim va mai creste o data in cursul acestui an, urmand sa ajunga la 800 de lei de la 1 iulie.
Potrivit Hotararii Guver-nului, Iincepand cu data de 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,44 lei/oraI. De la 1 iulie salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 800 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezen-tand 4,74 lei/ora. Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. Potrivit unor date ale Inspectiei Muncii, aproximativ 540.000 de salariati romani sunt incadrati pe salariul minim pe economie si vor beneficia de majorarea acestuia de la 1 februarie. In Salaj, sunt inregistrati cu salariul minim pe economie sau cu venituri sub acest nivel un numar de 23.016 persoane, dintr-un numar total de 49.532 de persoane cu contracte de munca. Avem astfel aproape jumatate din numarul total de angajati salajeni care ar beneficia de o marire a salariului minim pe economie incepand de luna viitoare.
Marirea salariului minim este necesara, dar afecteaza angajatorii
Vasile Padurean, economist si unul dintre cei mai mari angajatori salajeni, spune ca marirea salariului minim pe economie este o necesitate, avandu-se in vedere scaderea puterii de cumparare a cetatenilor. Insa, ceea ce este benefic pentru o mare parte din populatia Salajului, afecteaza angajatorii, pentru ca odata cu marirea salariului minim creste si fiscalitatea. „Ar fi fost bine daca odata cu marirea salariului minim s-ar fi luat si masuri de reducere a fiscalitatii, iar aici intra scaderea contributiilor sociale. Efortul financiar pe care angajatorul l-ar fi facut pentru suportarea maririi salariului minim ar fi avut o compensatie interna, prin scaderea contributiilor sociale. Insa, nu s-a procedat in acest fel si avem parte de marirea fiscalitatii, iar aici ma refer inclusiv la marirea taxelor si impozitelor locale. In aceste conditii cresc costurile in cadrul firmelor si influenteaza negativ activitatea agentilor economici”, a precizat Vasile Padurean. Pe de alta parte, Padurean contrazice argumentatia executivului ca in acest fel incurajeaza cresterea numa-rului de angajati. „In conditiile in care cresc costurile pentru agentul economic, se contracta si piata muncii”, arata economistul salajean.
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata nu va avea o influenta asupra salariilor personalului din sectorul bugetar, deoarece, incepand cu 1 iunie 2012, acesta a beneficiat de majorarea cu 8 la suta a salariilor de baza, iar incepand cu 1 decembrie 2012 a beneficiat de majorarea cu 7,4 la suta a salariilor de baza, astfel incat salariul de baza minim in sectorul bugetar este de 812 lei. Astfel, un cuantum al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata sub valoarea de 812 lei nu va produce nicio influenta asupra bugetului de stat.
Cresterea salariului minim majoreaza amenzile de circulatie
Un efect imediat al cresterii salariului minim pe economie este si marirea cuantumului amenzilor de circulatie. Punctul de amenda este in directa corelare cu nivelul salariului minim, pentru ca un punct de amenda reprezinta zece la suta din valoarea salariului minim. Astfel, de la 1 februarie, soferii care incalca regulile de circulatie si sunt prinsi vor plati un punct de amenda la valoarea de 75 de lei. De la 1 iulie, punctul de amenda va fi de 80 de lei.