Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research in perioada 27 februarie – 4 martie, romanii nu mai au incredere in formatiunile politice. Motivul pentru care s-a produs o scadere tot mai accentuata a increderii romanilor in politica este motivata de fondul tensiunilor politice prilejuite de ruperea USL. Scandalul „divortului” USL nu a facut decat sa amplifice nemultumirile cetatenilor romani fata de domeniul politic. Singurele institutii fata de care a crescut increderea romanilor este Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Jandarmeria.
In trend descendent se situeaza si Consiliile judetene si primariile. Cu toate ca sondajul a fost facut inainte de depunerea juramantului de catre ministri Guvernului Ponta III, rezultatele arata ca institutii ca Guvernul, Parlamentul, partidele si Curtea Constitutionala sufera pierderi de incredere in cadrul cetatenilor. „Partidele politice continua sa se afle in zona de jos a clasamentului increderii in institutii politice, dar si a clasamentului general al increderii in institutii de orice tip”, comenteaza Darie Cristea, coordonatorul proiectelor INSCOP.stop_coloana
Rezultatele increderii romanilor in institutiile executive nu s-a mo-dificat semnificativ, singura dife-renta fata de lunile trecute inregi-strandu-se la cresterea nivelul de incredere fata de DNA si Serviciul de Informatii Externe (SIE).
In ceea ce priveste institutiile sociale sau private, topul incre-derii in luna martie este dominat tot de catre Biserica. Procentul celor care au ales optiunile de „incredere multa si foarte multa” a crescut usor in martie la 62,3 la suta, fata de 62 la suta in          februarie.
Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani a Romaniei, in perioada 27 februarie – 4 martie.