Prin scoala generala si liceu invatam din cartile de istorie ca poporul roman a fost binecuvantat de „Doamne – Doamne” cu toate calitatile posibile. Harnici, curajosi, drepti, dar mai ales blanzi si cu frica de Dumnezeu – acestea erau adjectivele alipite de cuvantul „roman”.
Cu siguranta, autorii cartilor de istorie nu vizionau „Stirile de la ora 5” sau nu au avut ca bib-liografie ziarele de scandal. Altfel ar fi avut o cu totul alta parere despre locuitorii spatiului mioritic. Deoarece, macar in privinta imaginii poporului roman in lume, imaginea noastra a devenit din ce in ce mai hidoasa. Violatori, hoti si criminali – cam asta a exportat Romania in Uniunea Europeana, daca e sa ne luam dupa evenimentele ce au avut loc saptamana trecuta in Italia.
Ne suparam foarte si urlam cat ne tin plamanii cand alte popoare arunca anatema asupra „bietilor romanasi”.
Dincolo de gargara nationalista, faptele sunt evidente. Romanii (si nu neaparat rromii) ocupa spatii generoase in puscariile occidentale. Scuza ipocrita si fariseica „Tiganii sunt de vina!” nu face altceva decat sa ne afunde si mai tare in mocirla propriei neputinte. Daca nu am reusit din prima jumatate a secolului 19 (cand au fost dezrobiti tiganii) sa integram in societate aceasta etnie, inseamna ca suntem „zero” la capitolul politici sociale. Am preferat sa-i marginalizam si sa-i lasam la periferie, iar acum, cand au impanzit Europa, am dori si sa-i renegam. Dar nu-i atat de simplu! Pentru ca Romania nu inseam-na doar Cioran, Eliade si Brancusi sau copii supradotati, ci si imigranti saraci, hoti de buzunare sau cersetori in metrourile din Roma. Acestia din urma sunt la fel de romani ca si cei dintai, iar doleantelelor ar trebui rezolvate de catre institutiile competente ale statuluil.
Atata timp cat problemele romanilor plecati aiurea prin Europa nu vor fi rezolvate de mai-marii tarii nu demonstram ca suntem (asa cum ne place sa credem) urmasi demni ai lui Decebal si Traian, ci mai degraba un popor barbar caruia nu-i pasa de propriii cetateni. Daca in antichitate romani se mandreau cu calitatea de „cetatean”, astazi, spre deosebire de stramosii nostri, noi am ajuns sa ne cerem scuze ca suntem romani.