Securitatea cetateanului a devenit, in ultimele saptamani, un „leit – motiv” pentru numeroase emisiuni televizate si articole, mai mult sau mai putin tendentioase, ale presei din Romania. Asasinate in plina strada, banci jefuite ca in vestul salbatic, atacuri cu sticle incendiare la case de schimb valutar – acestea au fost stirile care au tinut capul de afis in mass-media.
Rand pe rand, au fost „scosi la raport” politistii, magistratii si lucratorii firmelor de paza. Reprezentantii categoriilor mentionate mai sus au gasit, fiecare in parte, scuze pentru neputinta lor. |i de cele mai multe ori a fost blamata legea, care nu permite institutiilor abilitate sa ia masurile necesare. Politistii sunt aproape legati la maini si intampina numeroase obstacole in activitatea lor. Personalul insuficient, dotarea invechita si putinele parghii legislative, ingreuneaza munca politistilor. |i, daca in cele din urma reusesc sa prinda infractori periculosi, instanta, in anumite cazuri, ii lasa in libertate.
Pentru o cataracta sau un ulcer, criminalii sau talharii sunt lasati liberi si se plimba nestingheriti. Pe de alta parte, pentru trei tarusi scosi din pamant, o femeie este condamnata la 7 luni de inchisoare cu executare!
Justitia romana pare sa judece cu o masura dubla. Daca in anumite cazuri isi face datoria, in altele pare sa aiba si picioare de lut si „orbul gainilor”.
Anatema nu trebuie aruncata peste toti magistratii (cum gresit au facut-o unii „lideri de opinie”) ci doar impotriva celor care ori sunt de rea credinta ori incompetenti. Iar curatenia in interiorul sistemului ar trebui facuta, cu mai multa fermitate, chiar de magistrati care ar trebui sa-si penalizeze colegii care gresesc. In caz contrar, opinia publica va continua sa priveasca „chioras” inspre sistemul de justitie si sa-si piarda si dramul de incredere care le-a mai ramas in institutiile statului.
Romania – sat fara caini?
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...