Martie 2009 – dupa 90 de ani de la disparitia marelui patriot Gheorghe Pop de Basesti, Liceul din Cehu Silvaniei, care-i poarta numele, a gazduit Simpozionul „Gheorghe Pop de Basesti – in memoriam”. Organizat sub egida Consiliului Judetean Salaj, a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, Casei de Cultura din Cehu Silvaniei, simpozionul s-a dovedit a fi o adevarata lectie de istorie, cu adanci rezonante sufletesti.
Manifestarea a fost deschisa prin intonarea „Imnului lui Gheorghe Pop de Basesti” de catre un grup de copii de la |coala gimnaziala din Basesti, Maramures, sub indrumarea prof. de istorie Harieta Dragos. Au urmat comunicarile stiintifice: istoric dr. Elena Musca „Gheorghe Pop de Basesti – profil de tribun”; cercetator st. drd. Marin Pop: „Aspecte privind activitatea politica a lui Gheorghe Pop de Basesti si comemorarea lui de catre salajeni in anii1923 si 1935”, la care s-a alaturat prof. univ. dr. Ioan Puscas cu un Cuvant de suflet intitulat: „…vazura ochii mei mantuirea Neamului”.
Au mai tinut comunicari pe aceeasi tema: prof. Ioan Lazar Muresan, prof. Traian Rus, din Oarta de Sus, Maramures care a vorbit despre „Gheorghe Pop de Oarta, 1865-1933”; prof. Viorel Pop, din Farcasa, Maramures care a recitat poezia „La mormantul lui Gheorghe Pop de Basesti”. Din partea Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Salaj – consilier Ileana Petrean-Pausan si preot vicar Ioan Ghiurco au prezentat cartea „Bisericile de lemn din Salaj” aparuta la Ed. Silvania, Zalau, 2008 si ai carei autori sunt, alaturi de regretatul prof. dr. Gheorghe Chende Roman.
In incheiere, un grup de copii de la Scoala gimnaziala „Andrei Muresanu” din Cehu Silvaniei, sub indrumarea inv. Tanta Lazar Muresan a prezentat un microrecital de cantece si poezii dedicate mamei. La simpozion au participat oficialitatile orasului (primar Varga Andrei), cadre didactice din oras si din judetele vecine, elevi si cetateni onorabili. Adresam felicitari conducerii liceului gazda,director Maria Cordea, d-lui Ioan Lazar Muresan care a pus mult suflet pentru buna reusita a simpozionuli; calde multumiri celor care au animat aceasta manifestare de suflet, cu atata patos si indemn la iubire de neam!
La Cehu Silvaniei, lectie de istorie
Articole
Zi cu emoții: Azi aflăm dacă intrăm de tot în Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aflăm astăzi dacă România intră și terestru în Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025. Decizia de ridicare a verificărilor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România este primul punct pe ordinea de zi a Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne. În prezent, România este inclusă în Spațiul Schengen doar maritim și aerian. Săptămâna trecută, guvernul olandez a anunțat că va susține cele două țări în acest demers. În ceea ce privește aderarea României la…
Mai mult...465 de parlamentari vor legifera în următorii patru ani. Cei mai mulți, aleși în București
Parlamentul României va fi format, în mandatul 2024-2028, din 331 deputați și 134 de senatori. Județul Sălaj are șase mandate de parlamentari. La nivel național, cea mai mare reprezentativitate o au locuitorii Capitalei, cu 42 de demnitari. Cel mai mic număr de parlamentari au județele Giurgiu și Ialomița – câte cinci parlamentari fiecare. Sălajul a trimis în Parlament patru deputați și doi senatori. Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat rezultatul final al alegerilor parlamentare care au avut…
Mai mult...