Sistemul de invatamant se schimba in ritm ametitor si fiecare modificare naste valuri de controverse. Ceea ce s-a intamplat in 2013 in domeniul educatiei este mai mult decat revolutionar. Pentru anul scolar 2013 – 2014, Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a aprobat o serie de proiecte, printre care evaluari nationale la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, dar si materii noi in programa scolara. In premiera, de anul acesta scolar (2013-2014) creste ponderea mediei la Evaluarea Nationala de la 50 la suta la 75 la suta si va fi introdusa simularea bacalaureatului la clasa a XI-a.
Sase scoli din judetul nostru au fost cuprinse in lista scolilor din toata tara in care s-au organizat evaluari pilot la finalul claselor a II – a, a IV -a si a VI -a, testarile avand loc in perioada 19 – 22 mai. Inspectorul scolar general din cadrul ISJ Salaj, Gheor-ghe Bancea, spunea la inceputul acestui an scolar ca aceste evaluari „nu vor fi altceva decat un barometru pentru a verifica situatia elevilor la un moment dat”.
Elevi cu note bune in gimnaziu, repetenti la Evaluare
Deruta si nesiguranta caracte-rizeaza sistemul. Ca in multi ani la rand, si anul acesta am asistat la cazuri in care elevii care au avut diferente de cate trei, patru sau chiar cinci puncte intre mediile de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V – VIII) si notele de la examenul de Evaluare Nationala. Profesorii nu au avut argumente pentru a lamuri de ce mediile unor elevi sunt bine umflate in gimnaziu, iar la Evaluarea Nationala nu au luat nici macar nota de trecere. Fara doar si poate, sistemul inca are scapari, iar concluzia care se impune este ca nu e normal sa avem elevi buni la invatatura, dar repetenti la evaluare. Anul acesta, promovabilitatea in Salaj la Eva-luarea Nationala, inainte de contestatii, a fost de 76 la suta. Rezultatele la matematica au fost mai bune decat la limba romana (unde 76 de elevi au obtinut note intre 1 si 1.99).
Bacalaureat slabut
In ceea ce priveste noutatile examenului de bacalaureat din acest an, a fost pentru prima data cand elevii au primit subiecte diferentiate, in functie de profilul urmat la liceu. Explicatia introduce-rii acestei masuri este data de faptul ca numarul de ore dedicat disciplinei de limba si literatura romana este mai mare in cazul specializarilor de la profilul uma- nist fata de cele de la profilul real. Cu toate acestea, promovabilitatea la testul maturitatii in Salaj a fost de 58,34 la suta. La doua licee din Salaj, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost zero. Este vorba de Liceul Tehnologic Nr.1 din Sig si de Liceul Tehnologic Nr.1 din Surduc.
Invatamant pe datorie pentru aproape 3.000 de elevi
In anul scolar 2012 -2013, cei 2.825 de elevi navetisti din Salaj au mers la scoala pe datorie, pentru ca Ministerul Educatiei nu a decontat abonamentele pentru transport. Suma necesara pentru judetul nostru a fost de 2.825.506 de lei. In 5 iunie, in conturile Inspectoratului Scolar Judetean Salaj au intrat 510.000 de lei, bani care au acoperit abia decontarile pentru luna septembrie 2012 si in jur de 19 la suta din luna octombrie 2012. Mai au de recuperat de pe anul trecut suma de 1.911.506 lei.
Profesori saraci si deznadajduiti si in 2013 si in 2014
De cealalta parte, profesorii, nemultumiti de salarii si de conditiile din invatamat au iesit in strada pentru a-si revendica drepturile. Ce-i drept, starea critica a invatamantului romanesc este reflectata in realitatea ultimilor ani prin rezultate slabe, incompetenta sau lipsa de profesio-nalism, si asta mai ales pentru ca dascalii nu sunt motivati. Pentru a pune presiune pe guvernanti si sperand ca vor obtine salarii mai bune ori modificarea Legii Educatiei, la putin timp de la debutul acestui an scolar, profesorii din intreaga tara si-au spus doleantele intr-un singur glas. Primele proteste si pichetari la Guvernul Romaniei au fost facute in perioada 28-30 octombrie. Pentru ca li s-a raspuns doar cu tacere, 10.000 de dascali, intre care 20 din Salaj, au continuat actiunile de protest in 6 noiembrie. La acea vreme, reprezentantii sindicatului din invatamantul salajean anuntau cu surle si trambite ca daca Guvernul nu va gasi solutii, vor organiza un referendum pentru declansarea grevei generale. Ceea ce s-a si intamplat. Pe data de 25 noiembrie, Federatia a inceput un referendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care acestia sa-si exprime optiunea privind greva generala incepand cu data de 9 decembrie. In Salaj, 56,9 la suta dintre dascalii membri de sindicat au optat pentru declansarea grevei pe termen neli-mitat. Numai ca, constransi fiind de lege, dascalii au plecat capul si au renuntat la proteste. Guvernul a facut o modificare la Legea dialogului social 62/2011, in urma careia, pe perioada grevei, salariatii isi mentin doar drepturile asigurarilor de sanatate. Restul sporurilor se duc pe apa sambetei. Asta inseamna ca invatamantul salajean ramane o forma fara fond, neputandu-se impune in fata actualilor guvernanti, iar obiectivele pe care profesorii si le-au propus odada cu miscarile sindicale din aceasta toamna nu au fost atinse. Dascalii salajeni vor incepe un an 2014 deznadajduiti si fara solutii in sistem.