Anul care mai zaboveste putin, foarte putin, la noi, a fost, pentru iubitorii de cultura nici prea, prea, nici foarte, foarte. Evenimente culturale au fost, dar nu toate au satisfacut pretentiile si gustul artistic al salajenilor. Cert este ca s-au cheltuit bani, multi pentru vreme de criza, dar cultura fara substanta financiara, in ziua de azi nu se prea poate.
Zilele Zalaului. De departe, cea mai de amploare manifestare a fost Festivalul Zilele Cetatii, cunoscuta printre muritorii de rand sub numele de Zilele Zalaului. Aceasta a XVI-a editie a durat patru zile, cu o zi mai mult fata de precedentele. Pe langa multele aspecte de balci, manifestarea a fost presarata si cu momente culturale cu iz de arta autentica. Pe scena au urcat in cele patru seri nume cunoscute ale muzicii usoare precum germanul Nana, Andreea Balan, Anda Adam, Cerebel, zalauanul Adrian Aron, participant la emisiunea „Romanii au talent”, dar si indragiti interpreti ai muzicii populare, dintre care ii amintim pe Sava Negreanu Brudascu, Ileana Domuta Mastan, Vasile Coca, Rodica Pop Seling, ansamblurile folclorice Columna si Porolissum. Dar au fost si manele din belsug in jurul gratarelor. Dupa patru zile de petrecere s-au adunat 35 de tone de gunoi.
Maraton folcloric. Peste 600 de artisti ai formatiilor si ansamblurilor artistice din judet, din tara si din strainatate, prezenti timp de trei zile la Jibou si Zalau au oferit iubitorilor de muzica populara un adevarat maraton folcloric. Este vorba de Festivalul de folclor Ecouri Mesesene, care s-a desfasurat in perioada 9-11 august pentru intaia oara in doua localitati. Sloganul festivalului a fost „Talent, tinerete, prietenie” si evenimentul a costat 50.000 de lei.
Festivalul Roman. Festivalul Roman Porolissum – Zalau nu s-a dorit balci, preciza primarul municipiului Radu Capilnasiu, dar nici publicul nu s-a aratat dornic sa participe in numar mare la evenimentul fara bere si mici. Show-ul Haggard a fost apogeul participarii spectatorilor, in jur de 2.000. Bugetul pentru proiectul de promovare a Festivalului a fost de peste un milion de lei, va-loarea eligibila pentru finantare europeana fiind de 800.000 de lei.
Muza Fest. Nici la Festivalul „Muza Fest” care s-a intins pe o perioada de 16 zile nu s-au in-ghesuit prea multi spectatori. Daca Daniel Sauca, managerul Centrului Judetean de Cultura si Arta Salaj s-a aratat multumit de roadele evenimentului, Corina Bejinariu directotul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau explica: „Noi incercam sa fidelizam publicul, nu neaparat sa-i marim numarul. Muza Fest este un eveniment cultural de educatie, iar noi trebuie sa avem rabdare cu publicul”. Evenimentul cultural maraton a costat 30.000 de lei.
Vizita patriarhului Daniel. Evenimentul religios cu pronuntate valente culturale a marcat Salajul la mijlocul lunii septembrie. In perioada 13 – 15 sptembrie, judetul nostru a fost vizitat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel. Este prima vizita a unui patriarh in Tara Silvaniei „de la facerea lumii incoace”, cum plastic se exprima purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului. Sau de la Big Bang pana in zilele noastre, cum ar spune altii. Vizita a inceput la Catedrala Episcopala „Sfanta Vineri”, unde Patriarhul Romaniei, ierarhii si preotii care il insoteau au fost intampinati de sute de credinciosi. A doua zi, in fata a peste 6.000 de credinciosi, Preaferi-citul Parinte Daniel a savarsit Sfanta Liturghie la Centrul Eparhial al Episcopiei Salajului si a sfintit paraclisul de aici. Duminica, in ultima zi a vizitei sale in Salaj, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a participat la sfintirea Catedralei din Jibou si a savarsit Sfanta Liturghie.
Cultura s-a manifestat in fel si chip in Salajul anului 2013
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...