Doua partide noi de dreapta, ce-i drept micute, dar cu ambitii mari
Pentru politica salajeana, 2013 a fost un an bogat. In primavara acestui an s-a infiintat filiala Salaj a Partidului Forta Civica, condus la nivel central de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. Mircea Abrudan a fost desemnat presedintele PFC Salaj si, la final de an, se lauda ca la nivelul judetului s-au constinuit 10 organizatii locale. In luna octombrie a acestui an, un nou partid de dreapta ia fiinta pe scena politica romaneasca. Este vorba despre Partidul Miscarea Populara, care a luat fiinta in jurul Fundatiei Miscarea Populara, dar care are o alta structura si o alta conducere. La nivel local, presedinte PMP a fost desemnat Radu Cristescu. Cele doua partide s-au unit pentru a-l sustine ca si candidat comun la alegerile prezidentiale pe Mihai Razvan Ungureanu, in proiectul de „unificare a fortelor de centru-dreapta”. Un proiect ambitios, in care se doreste cooptarea PDL, si sunt sanse sa reuseasca, conform unor voci democrat liberale locale. PDL mai are timp de gandire si de negociere cu micutii nou-nascuti de dreapta. Deocamdata, pedelistii il au pe Catalin Predoiu pentru prezidentiale, numai ca nu suna chiar ca Mihai Razvan Ungureanu.
USL – o guvernare pe contre
Anul 2013 fost anul guvernarii USL. Guvernul Ponta a luat o serie de decizii populare, cum ar fi reintregirea salariilor si pensiilor (diminuate anterior, in guvernarea Boc), deblocarea posturilor din sanatate si asistenta sociala, reinfiintarea centrelor de permanenta si a posturilor de politie comunale, dar si unele masuri fiscale precum scaderea TVA-ului la paine, de la 24 la 9 la suta, sau plata TVA la incasare.
Ne-am pricopsit insa cu o sumedenie de alte taxe noi. In Salaj, ocupatia traditionala a producerii de palinca este sub semnul intrebarii din cauza accizelor marite. Investitiile sunt mai mult pe hartie, Ponta aloca bani doar pentru continuarea proiectelor incepute de guvernarea PDL, cu unele modificari pe traseul autostrazilor. Nimic din toate acestea nu s-au resimtit in traiul salajenilor. Oamenii sunt la fel de saraci si de nemultumiti de modul in care se iau decizii la nivel inalt, dar si la nivel local. Coruptia e la fel de mare, evaziunea fiscala la fel, justitia e de partea smecherilor si nu a pagubitilor, si lista poate continua. Adevarul este unul singur: se poate, dar nu se vrea, pentru ca interesele sunt mai presus de o legislatie echitabila
USL se rupe in figurile liderilor, dar coalitia politica este „stabila”
A fost un an plin de polemici intre liderii principalelor partide din USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Galceava dintre cei doi nu are alta insemnatate decat a arata electo-ratului care dintre ei e mai mare „cocos”, bun de a fi aruncat in lupta pentru prezidentiale in 2014. Fiecare partid vrea sa vada ce sanse are daca merge la prezidentiale separat. O prima incercare de sondare a electoratului o fac la alegerile pentru europarlamentare, unde PSD si PNL au anuntat ca merg separat. Si mai are o consecinta: devalorizarea monedei nationale in raport cu euro. Polemicile s-au resintit si la nivel local, prin vocile liderilor PNL Salaj, care au iesit de fiecare data cand liderul Antonescu iesea sifonat sa critice gu-vernarea Ponta. Asa s-a ajuns ca, de exemplu, Mirel Talos, deputat PNL de Salaj, sa critice majorarea de taxe si impozite a guvernului format si din ministri penelisti, o decizie care, spune el, a facut ca incasarile la buget sa fie mai mici decat previziunile si ca in acest fel a trebuit facuta o rectificare bugetara negativa. „Cred ca cresterea presiunii fiscale catre agenti economici si cetateni este contra-productiva”, a opinat Mirel Talos. Nu e rau spus, dar politic suna ciudat.
Acus se rupe USL, se auzeau voci de peste tot, dupa fiecare acuze publice aduse de liderii USL, unul altuia, insa la nivel de proiect si viziune comuna, coalitia USL pretinde ca are stabilitate.
PDL si UDMR isi conserva pozitiile din opozitie
Dupa ce au iesit de la guvernare, PDL si UDMR au intrat in anonimat in acest an. Dupa ce presedintele Basescu s-a detasat de PDL si si-a facut, din umbra, propria formatiune politica (Partidul Miscarea Populara), Guvernarea USL a avut parte de o opozitie timida. PDL s-a remarcat doar prin cateva motiuni de cenzura esuate si alegeri interne, regionale, pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale. Astfel, Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a reusit sa adune 84 la suta din preferintele colegilor de partid. La final de an au avut loc alegeri in cadrul PDL Salaj, vechii lideri fiind reconfirmati la conducerea partidului. Lucian Bode nu a avut contracandidat pentru conducerea PDL Salaj, iar Claudiu Barsan a ramas sef pe municipiu. Cel putin, PDL nu a mai scazut in sondaje si poate vorbi de o consolidare. UDMR are, evident, acelasi electorat si asteapta o ocazie…
Romanii cred in Biserica, in USL si in Armata
Concluziile la activitatea politica din acest an o trag cetatenii. Un sondaj de opinie realizat luna aceasta de CSOP referitor la nivelul increderii populatiei in politicieni arata astfel: USL se mentine inca in preferintele a 54 la suta din populatie, dar, cu toate acestea, Romania merge intr-o directie gresita, cred 70 la suta dintre respondenti. Biserica se bucura de increderea a 62 la suta dintre cetateni, iar armata a 53 la suta, pe cand primariile au obtinut un scor de 41 la suta. In presedintie si Parlament isi pun increderea 11 la suta dintre romani, 13 la suta in Guvern, iar Justitia aduna un procent de 23 la suta. Cat priveste personalitatile politice, Mugur Isarescu conduce cu 27 la suta din voturile de incredre ale cetatenilor, urmat de Victor Ponta, cu 23 la suta (in scadere de la 27 la suta), Klaus Johannis, cu 19 procente, si Sorin Oprescu, cu 18 la suta. Traian Basescu are doar 16 la suta, iar Crin Antonescu 15 la suta.
Cat priveste partidele politice, USL ar lua 54 la suta daca s-ar organiza acum alegeri, PDL 20 la suta, UDMR 6 la suta, PP-DD 4 procente, Forta Civica 4 la suta, PRM 3 si PMP cate 3 procente.
Interesante sunt procentele preconizate pentru alegerile europarlamentare, unde respondentii si-au manifestat intentia de a vota in proportie de 39 la suta cu PSD, 19 la suta cu PNL, 20 la suta cu PDL, cu UDMR 6 la suta, PP-DD cu 4 procente, Forta Civica cu 4 la suta, PRM 3 la suta si PMP cu cate 3 procente.