După protestele bugetarilor de la finele anului trecut, urmate acum de cele ale fermierilor și transportatorilor, se pare că se pregătesc de grevă și angajații din primăriile din mediul rural, care doresc să primească salarii mai mari.
Potrivit unor surse consultate de G4Media, peste 11.000 de salariați din 800 de comune cer măriri salariale. Zilele următoare, aceștia vor depune la Guvern dosarul cu notificarea grevei generale, programată să înceapă din 5 februarie.
În contextul acestei greve anunțate, G4Media a readus în discuție subiectul reorganizării administrative, în forma propusă de mediul de afaceri din România, în scopul reducerii cheltuielilor excesive din bugetul de stat și a birocrației.
În aprilie 2023, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale au solicitat reducerea numărului de județe la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori, precum și regruparea tuturor instituțiilor publice deconcentrate sub această nouă formă administrativă.
Pe scurt, asta ar însemna micșorarea numărului de județe și comasarea localităților care nu se pot susține, la pachet cu reducerea numărului de instituții și posturi. În loc de 41 de inspectorate, agenții sau direcții județene de poliție, jandarmi, învățământ, cultură, sport etc. am avea doar 15. În acest fel, explicau cei care au propus măsura, s-ar debloca miliarde de euro.
Pe baza acestor criterii, G4Media a analizat cele 3.189 de unități administrativ-teritoriale din România în funcție de numărul locuitori și le-a încadrat în proiecția regionalizării propusă de mediul de afaceri. Din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2.862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori.
Sălajul ar rămâne cu orașele Zalău și Șimleu Silvaniei și comunele Crasna și Sărmașag
În Sălaj, din cele patru orașe – Zalău, Șimleu Silvaniei, Jibou și Cehu Silvaniei, am rămâne doar cu primele două. Jibou și Cehu Silvaniei ar deveni comune.
Din cele 57 de comune, am rămâne doar cu două: Crasna și Sărmășag, deoarece acestea sunt singurele care au peste 5.000 de locuitori, potrivit datelor de la cel mai recent recensământ.
Lucrurile s-ar schimba și în județele vecine. La Cluj, de exemplu, din 6 orașe ar rămâne 5, din 75 de comune ar rămâne 7, iar 3 comune ar deveni orașe. În Maramureș, din 13 orașe ar rămâne 6, iar din 63 de comune ar rămâne 9.
Județul Bihor ar avea doar 4 orașe, în loc de 10 câte are acum, iar din 91 de comune ar mai rămâne cu 8. O comună ar deveni oraș.
În județul Satu Mare, din 6 orașe ar rămâne doar 3, iar din 59 comune ar rămâne 9.
E lesne de înțeles că o astfel de reorganizare, dincolo de economiile care s-ar face la bugetul de stat, ar veni la pachet cu desființarea a numeroase locuri de muncă la stat, ar dispărea o serie de posturi de conducere, unele ocupate tocmai de clientela politică, iar prin dispariția unor consilii județene și a unor primării așa-numiții “baroni locali” și-ar pierde puterea. Astfel, e greu de crezut că vreun guvern, indiferent de cine ar fi condus, și-ar asuma o reformă de o asemenea amploare.