Pe langa misiunea pe care o are de a anunta ca iarna s-a sfarsit si ca natura va prinde viata, ghiocelul are si virtuti terapeutice.
Pentru infuzie se folosesc frunzele, tulpinile si florile bine uscate si maruntite. Despre bulbul ghiocelului se stie doar ca este toxic, dar specialistii inca nu si-au spus ultimul cuvant, asa ca e bine sa fie ocolit.
O ceasca de infuzie de ghiocei, 200 de mililitri de apa clocotita, care se toarna peste o lingura de planta combate crampele musculare. Oamenii de la tara obisnuiesc sa puna ghiocei in apa de baie pentru ca asa se scapa de durerile reumarice. Infuzia de flori de ghiocel, poate ceva mai concentrata decat cea de baut este folosita si extern, impotriva durerilor provocate de varice. Compresele cu infuzie de ghiocei se folosesc impotriva petelor care, odata cu inaintarea in varsta, apar pe piele. Simpla sau in combinatie cu putina zeama de lamaie, infuzia care se aplica pe pielea proaspat spalata calmeaza durerea, reduce petele si indeparteaza pistruii.
Decoctul din ghiocel este folosit ca leac in cazul unor afectini vaginale. 30 de grame de flori si frunze se pun se pun la fiert pentru 15 minute, intr-un litru si jumatate de apa. Strecurat decatul se foloseste in spalaturi locale.
Din ghiocei se extrage galataina, care, impreuna cu alte substante intra in componenta medicamentelor folosite in tratarea maladiei Alzheimer, dar si a altor forme de dementa.
Daca la inceput de primavara nu aveti timp sa mergeti in padure la cules de ghiocei, atunci luati din piata cateva buchetele si uscati-le bine, fara bulb, ca sa le aveti la indemana daca va fi vreodata nevoie. (Viorel Varga)