Varicele sunt dilatatii anormale ale venelor, ca urmare ca pierderii elasticitatii peretilor lor, predispozitia ereditara avand un rol principal in producerea lor.
Daca boala varicoasa s-a instalat deja, alaturi de tratamentul recomandat de medic este bine sa aveti in vedere si remediile naturale care sunt de mare efect. Ca regim alimentar este bine sa se renunte complet la carnea de porc, grasimi animale, mezeluri si conserve, in favoarea unei diete vegetariene.
Suc de ceapa si miere
Se prepara din 600 de mililitri de suc de ceapa rosie si 300 de grame miere de salcam. Se stoarce ceapa maruntita si se strecoara printr-o panza deasa sau tifon. Sucul rezultat se pune intr-o sticla curata si se adauga mierea. se amesteca bine si se pastreaza la frigider. Se ia cate 50 de grame, inainte sau dupa cele trei mese principale timp de o luna. Dupa o pauza de o luna de zile se poate repeta pana la disparitia varicelor. Se recomanda cate o serie de o luna de doua ori pe an, primavara si toamna. Este contraindicat in caz de gastrite hiperacide si ulcere de stomac si duoden.
Infuzie din amestec de plante
Se recomanda cate doua-trei cani pe zi cu infuzie din urmatoarele amestecuri de plante: urzica (trei linguri), coada soricelului, flori de pansele si radacina de soia, radacina de dracila (50 de grame), scoarta de castan salbatic (40 de grame) si cirese amare uscate (10 grame). A doua reteta: radacina de tataneasa, radacina de dracila, fumarita, turita mare, galbenele, salvie sau frunze de jales, coada calului (cate 20 de grame din fiecare). A treia reteta: menta, salvie sau frunze de jales, flori de verbina si busuioc ( cate 20 de grame din fiecare)
Boabe de ienupar
Fitoterapia recomanda cura cu boabe de ienupar (aceasta daca nu exista vreo boala inflamatorie renala) si cura cu suc de orz verde – cate 50 de mililitri de trei ori pe zi. Apoi ceaiul de traista ciobanului si infuziile din frunze de alun (25 de grame la un litru de apa) sau vita de vie (80 de grame la un litru de apa), cate doua-trei cani, zilnic, intre mese. Eficienta este si tinctura din frunze de alun (100 de grame de funze uscate macerate timp de zece zile in alcool de 70 de grade) cate 20-30 de picaturi pe zi.
Preparate pentru utilizare externa
Durerile la nivelul picioarelor si umflarea lor se calmeaza rapid daca se unge zona afectata cu ulei de menta, amestecat cu ulei de limba mielului. Acelasi efect il are invelirea picioarelor intr-o panza inmuiata in decoct de coaja de stejar, rece (un pumn la un litru de apa). Sunt indicate cataplasmele cu foi de varza proaspete si usor strivite.
Orice tratament intern va fi insotit de ungerea zonei afectate cu alifie de galbenele.