Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj si Institutul de Cultura Maghiara din Budapesta si-au oficializat colaborarea la nivel institutional prin semnarea unui protocol de colaborare, eveniment care a avut loc vineri, de la ora 16,00, in sala mica de sedinte a Consi-liului Judetean. Este primul protocol oficial incheiat intre o institutie de cultura salajeana si unul dintre cele mai importante centre culturale din Ungaria. Potrivit lui Daniel Sauca, managerul Centrului de Cultura, prin acest protocol se pun bazele unei colaborari prin care se doreste promovarea culturii traditionale – la nivel de ansambluri folclorice si orchestre populare, dar si trupe de teatru profesioniste si de amatori. Totodata, prin acest acord se doreste popularizarea poeziei romanesti si maghiare prin traducerea de poeti salajeni si unguri in cele doua limbi. Pentru semnarea protocolului, institutia culturala din Budapesta ar fi trebuit re-prezentata chiar de directorul general – Borbath Erika, insa din cauza unor schimbari la nivel de guvern la Budapesta, aceasta nu a mai putut fi prezenta. Din partea Centrului de Cultura si Arta a judetului Salaj a fost prezent managerul Daniel Sauca. La eveniment au mai participat si reprezentantii Consiliului Judetean – Tiberiu Csoka – vicepresedinte si Ionel Ciunt – administratorul public, in vreme ce partea maghiara a mai fost reprezentata de trimisii Asociatia recitatorilor IVersmondóI din Budapesta si al Institutului Balassi, Centrul Cultural al Ungariei din Sfantu Gheorghe.
Relatia dintre cultura salajeana si cea ungureasca s-a oficializat vineri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...