Investitorii privati sunt chemati de Guvern sa investeasca in constructia de locuinte ANL.

Guvernul a aprobat miercuri Programul Constructia de locuinte ANL cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat. „Este un proiect pilot derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin ANL. Programul se va realiza prin incheierea de contracte de concesiune de lucrari publice si are scopul de a permite accesul la o locuinta a persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata libera”, a afirmat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Acesta a mentionat ca terenurile destinate acestor constructii apartin domeniului public al statului si vor fi transferate pe durata utilizarii cladirilor. Finantarea proiectarii, constructiei si exploatarii locuintelor se asigura de catre investitorii privati din surse proprii sau atrase, in timp ce Agentia Nationala pentru Locuinte va finanta structurarea economica, tehnica si juridica a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii Programului, din surse de la bugetul de stat. Investitorii privati vor primi in schimbul locuintelor realizate, o cota-parte din chiriile incasate, insotita de plata unor plati unitare periodice, ce urmeaza a fi rambursate, de catre Agentia Nationala pentru Locuinte din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Lucrarile si dotarile tehnico-edilitare se vor asigura de catre autoritatile publice locale sau de catre investitori, in conformitate cu contractele incheiate de ANL cu primariile sau investitorii privati, modalitatea de realizare a acestora fiind analizata pentru fiecare proiect in parte. Cu privire la lucrarile de viabilizare si tehnico-edilitare din interiorul perimetrului destinat locuintelor, acestea se pot realiza fie de catre autoritatea publica locala, in masura in care se pot aloca fonduri in acest sens, fie de catre investitorul privat in cadrul contractului de concesiune. Investitorul privat este cel care, pe langa asumarea constructiei, va administra locuintele construite, colectand chiriile si cheltuielile de intretinere.
Zalau – 500 de apartamente in Dambu’ Morii
Planul municipalitatii pentru construirea de noi locuinte ANL prevede un ansamblu de blocuri, cu 500 de apartamente, in zona Dambu@ Morii. „Noi avem o zona dedicata si in care este prevazuta construirea a peste 500 de apartamente. Este vorba de terenul situat in cartierul Dambu@ Morii, care a fost preluat de la Ministerul Apararii. Referitor la programul gu-vernamental, asteptam sa vedem explicit cum suna acest program, dar ceea ce putem spune este ca Zalaul dispune la ora actuala de un numar de locuinte suficient de mare pentru a asigura necesarul privind inchirierea”, spune Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.