Bolile de rinichi ar putea fi evitate, chiar si in contextul cresterii poluarii, respectand 10 reguli, printre care consumul ponderat de sare, tratarea danturii si a infectiilor pielii, ingrijirea amigdalelor si prudenta la frig si umezeala, spune dr. Mihai Voiculescu, de la Institutul Fundeni. „Am facut un decalog al prevenirii bolilor renale, pentru ca stiu sigur ca, daca invatam cum sa ne ingrijim rinichii inca din copilarile, vom pastra aceste bune obiceiuri toata viata si ne va fi mai usor”, a explicat prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Clinicii de Nefro-logie si Medicina Interna de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti. Iata cele zece sfaturi: nu manca sarat, bea lichide nealcoolice, trateaza dantura, ingrijeste amigdalele, trateaza infectiile pielii, masoara zaharul in sange si trateaza diabetul, masoara tensiunea arteriala si trateaza hipertensiunea, nu lua medicamente fara aviz medical, evita frigul si umezeala, ai grijia de igiena genitala, care este foarte importanta.
Voiculescu a analizat situatia romanilor cu boli cronice de rinichi si solutiile pentru imbunatatirea vietii acestora, cu ocazia celui de al noualea Congres National de Nefrologie, Dializa, Transplant Renal si Acces Vascular, care beneficiaza de participare internationala. Potrivit prof. Voiculescu, prevalenta ridicata si subdiagnosticarea afectiunilor cronice de rinichi in Romania ar trebui sa ridice un mare semn de intrebare legat de importanta care este data preventiei si diagnosticarii precoce a acestor boli. „Gravitatea este cu atat mai mare in conditiile in care bolile cronice de rinichi nu vin singure, ci sunt interconectate cu afectiuni precum diabetul zaharat si bolile cardiovasculare, devenind astfel o amenintare reala pentru sanatatea publica. Situatia bolilor cronice de rinichi este una ingrijoratoare. In Romania, se inregistreaza un ritm prea rapid de crestere a numarului bolnavilor de rinichi care sunt tratati prin dializa, in comparatie cu alte tari europene. Romanii trebuie sa constientizeze faptul ca a avea grija de rinichii lor trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare”, a adaugat dr. Voiculescu. seful Clinicii de Nefrologie de la Fun- deni a precizat ca punctele esentiale pentru prevenirea si tratarea cu succes a bolilor de rinichi sunt diagnosticarea si tratarea timpurie. „Consecintele ignorarii bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave, pornind de la reducerea progresiva a capacitatii functionale a rinichiului, dializa sau chiar transplantul renal, peste 10.000 de oamenii fiind deja in acest stadiul de dializaI, a mai spus profesorul Voiculescu. Potrivit medi-cului, pricipalele cauze ale bolilor cronice de rinichi sunt hiperten-siunea arteriala si diabetul zaharat. Alti factori de risc ce trebuie luati in considerare sunt obezitatea, fumatul, varsta de peste 50 de ani si istoricul familial. Cel mai simplu test pentru depistarea precoce a unei suferinte renale este sumarul de urina, care trebuie facut macar o data la sase luni. „Testul de screening este o prioritate la pacientii cu risc ridicat sa dezvolte boli cronice de rinchi. Alte teste pentru depistarea timpurie a bolilor cronice de rinichi sunt determinarea creatininei in sange, calcularea ratei de filtrare glomerulara si determinarea albuminei din urina”, a mai spus Voiculescu. Al noualea Congres National de Nefrologie, Dializa, Transplant Renal si Acces Vascular se desfasoara, in perioada 18-20 aprilie, la Bucuresti, sub egida Fundatiei „Acad. Marin Voiculescu”. La eveniment participa si prof. dr. Raymond Vanholder, presedintele Asociatiei Renale Europene si al Asociatiei Europene de Dializa si Transplant.
Reguli pentru rinichi sanatosi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...