De ce nu sunt politicienii mai buni unii decat altii? Auzim mereu in campaniile electorale „daca ne alegeti pe noi, vom face mai mult, mai bine, numai si numai in interesul cetateanului”. Cuvintele acestea, spuse de nici nu mai conteaza ce partide, nu mai starnesc nicio emotie, dar oamenii vor sa creada cu toata fiinta ca asa va fi. Fiecare isi descopera abilitati de analiza politica in preaj-ma alegerilor si toti se pricep sa dezbata, pe alocuri chiar cu o vehementa demna de o cauza mai buna, parerile politicienilor si paltformele lor politice. Traim intr-o epoca in care sunt promovate valorile individualismului si ar fi o naivitate sa credem ca, odata ajuns la putere, politicianul va exclude orice interes propriu din actiunile sale publice. Recent, Ponta l-a numit la ministerul Justitiei pe Robert Cazanciuc, cu sotia caruia e var. Chiar daca Ponta si-a amintit mai greu, antenistii au rasfoit atenti in cartea cu fete facebook si au descoperit legatura la sectiunea „familie” a Rodicai Cazanciuc, sotia ministrului justitiei. Poate omul chiar e capabil, dar nu ne abtinem sa nu ne intrebam: oare nu de aia l-o fi pus ministru, ca i-e var? Grecii ne-au indus in eroare cu demos si kratos, adica puterea poporului. „Traim in democratie, nu ne poate limita cineva libertatea”, spunem toti cu un fel de emfaza atunci cand ne sunt atinse drepturile, mai mari sau mai mici. Dar puterea poporului n-o vedem nicaieri si poate nici nu e de dorit. Pe vremea comunista nu auzeam de coruptie, ca nu prea exista, dar nici de libertate nu aveam parte. Democratia e buna atunci cand are in frunte un stat capabil sa conduca, cu mecanisme clare de reglare. Echilibrul puterilor este mentinut in stat prin intermediul unor controale reciproce intre guvern, parlament si administratie, si prin numirea de judecatori independenti. Scandalurile repetate din ultima vreme cu laptele si carnea contaminate, si cel cu numirea Codrutei Kovesi la sefia DNA arata insa ca in Romania statul nu functioneaza prea bine, si asta speculeaza la maxim si cei care fac coruptie.
Puterea poporului intr-un stat balbait
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...