Anul școlar 2024-2025, ale cărui cursuri încep luni, 9 septembrie, vine cu o serie de noutăți atât în ceea ce privește modul de funcționare a unităților de învățământ, cât și cu privire la modul de acordare a burselor.

Noul regulament de funcționare al școlilor prevede că elevii vor primi notă la purtare la finalul fiecărui modul. În plus, vor avea cel puțin 4 note pe an școlar la fiecare disciplină de studiu.

Referitor la profesori, aceștia trebuie să prezinte, pentru angajare și menținere în funcție, un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală.

Statutul elevului vine și el cu o serie de prevederi noi. Se introduce sala de detenție pentru elevii care deranjează orele. O altă noutate e faptul că elevii sau părinții pot cere reevaluarea lucrărilor scrise, în termen de 5 zile lucrătoare, dacă sunt nemulțumiți de nota primită.

Scade numărul elevilor care primesc bursă de merit

Din acest an școlar, nu vor mai primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de media pe care o au.

Se introduce pragul de 9,50 pentru bursa de merit, respectiv 7,00 pentru bursa de reziliență. Aceste două tipuri de burse se vor acorda pentru primii 30% dintre elevii unei clase, iar dacă nu sunt suficienți elevi cu medii peste 7.00, se vor da burse mai puține, fără a se mai atinge cota de 30%. În schimb, dacă 30% dintre elevi au medii peste 9.50, în acea clasă nu se mai acordă și burse de reziliență.

Din noul an școlar, bursa se va plăti în data de 20 a fiecărei luni, în loc de data de 15.

Bursele de excelență, de merit, de reziliență și bursa tehnologică vor fi condiționate de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate.

Ca o formă de sancțiune, bursele elevilor pot fi retrase temporar sau pe toată durata anului școlar.

Tot ca o noutate, sunt tăiate de la bursele de excelență rezultatele elevilor de la liceele sportive.

De bursa de excelență olimpică I și II beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa.

Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale.

Pentru elevii din anii terminali, bursele sociale se acordă și în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale.

Beneficiază de bursă elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, precum și cei reintegrați în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, după o perioadă de spitalizare mai mare de 4 săptămâni.

Pentru anul școlar 2024-2025 se menține cuantumul burselor de la nivelul anului școlar 2023-2024 și anume: bursa de merit 450 lei/lună; bursa de reziliență 300 lei/lună; bursă socială 300 lei/lună; bursă tehnologică: 300 lei/lună. În cazul burselor de excelență olimpică (I și II), pentru locul I, cunatumul bursei este echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia; pentru locul al II-lea: 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia; pentru locul al III-lea: 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia; pentru menţiune: 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia.

Luni, 9 septembrie, e prima zi de școală

Anul școlar 2024-2025 începe luni, 9 septembrie. Primul modul se va încheia vineri, 25 octombrie 2024. Elevii vor fi în vacanța de toamnă în intervalul 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024.

Modul 2 va începe în 4 noiembrie 2024 și se va termina în 20 decembrie 2024, când elevii vor intra în vacanța de iarnă. Aceasta se va încheia în 7 ianuarie 2025.

Modulul 3 va dura din 8 ianuarie 2025 până în 7 februarie 2025, respectiv 14 februarie 2025 sau 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene.

Vacanța de schi durează o săptămână, la alegerea inspectoratelor școlare, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025.

Modulul 4 începe în 17 februarie 2025, respectiv 24 februarie 2025 sau 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene, și se va încheia în 17 aprilie 2025.

Vacanța de primăvară e programată în perioada 18 aprilie 2025 – 27 aprilie 2025.

Modulul 5 va dura din 28 aprilie 2025 până în 20 iunie 2025, când elevii vor intra în vacanța de vară.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025.

Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie 2025.

Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.