Ziua bună, dragi cititori!

Care spirit uman, după vizionarea unui film popular, ascultarea unui talmeș-balmeș de program sau răsfoirea unei reviste superficiale, nu are nevoia să-și găsească liniștea într-un conținut revigorator, într-un colț de ”altceva”?

Astăzi este eminamente imposibil, cu excepția textelor biblice, să înțelegem că viața este mai mult decât confort și aparență și că ea înseamnă disciplină, sacrificiu și transcendent.

Ce este pentru noi Biblia? Este o simplă carte cu povestiri epice sau este cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu? Mulți percepem Biblia ca pe o relatare simbolică și teoretică și nu ca pe un adevăr divin, deși tot mai mulți oameni susțin, în urma experiențelor personale, că au găsit lecuire și sens în cuvintele biblice. Nenumărați cercetători și arheologi vin în ajutorul nostru cu tot mai multe descoperiri evidente ale evenimentelor scripturistice, afirmând că acuratețea Bibliei este limpede și nu misterioasă.

Biblia are un mesaj continuu, unificator, o temă continuă și un plan permanent de salvare, deși autorii biblici au trăit în epoci diferite și au venit din culturi diferite. Fiind o culegere de 66 de cărți, Biblia este scrisă aproape în întregime de oameni needucați și este, totuși, atât de perfectă ca formă. În timp ce autorii și discipolii scriau Noul Testament, mulți istorici au scris despre aceleași evenimente așa cum au fost scrise în Biblie. De exemplu, Flavius Josephus, Tacitus și mulți alți istorici coroborează acuratețea istorică a Noului Testament în lucrările lor.

Biblia ajută la studierea istoriei pentru că întâmplările biblice au loc în perioade istorice concrete, pe timpul unor împărați concreți, în interacțiune cu statele vecine și cu oamenii politici. În prezent istoricii laici se bazează tot mai mult pe textele biblice pentru a studia trecutul.

Onestitatea oamenilor care au scris Biblia nu poate fi îndoielnică pentru că nimeni nu ar fi de acord să moară sau să fie torturat pentru o minciună.

Acolo unde Biblia atinge subiecte ce interesează diferite științe, de multe ori ea anticipează descoperirile savanților din vremurile mai târzii. De exemplu, în Biblie există instrucțiuni privind probleme de igienă personală, pentru a căror încălcare mii de ani lumea a plătit cu epidemii îngrozitoare sau cu mortalitate înaltă printre copii.

Marele apostolul Pavel spunea că ”toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu.” Filosoful român Petre Țutea spunea despre Biblie că este singura carte mântuitoare și consolatoare, și că i-a trebuit o viață întreagă să se convingă că în afară de Biblie nu există nici un adevăr. ”Știința și filosofia greacă sunt folositoare”, afirma Țuțea, ”dar nu sunt mântuitoare”.

”Biblia este ceasul vremii și al istoriei. Alte cărți ne-au fost date pentru informarea și inspirarea noastră, dar Biblia ne-a fost lăsată pentru transformarea noastră”, ne spune Vasile Raut.

Charles Dickens este convins că Noul Testament ”este cea mai bună carte care a fost și va fi vreodată cunoscută în această lume”, în timp ce Ronald Reagen ne asigură că Biblia cuprinde ”toate răspunsurile la problemele cu care ne confruntăm astăzi – numai să le citim și să le credem.”

”Nici o știință nu este la fel de bine atestată ca religia Bibliei”, afirma Sir Issac Newton.

Dragilor, Biblia este unica dintre cărțile lumii care răspunde competent la cele mai mari întrebări existențiale: ”De unde?” și ”De ce?”.

Dacă Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, cu ce respect total, cu ce pasionată atenție și cu ce vădită responsabilitate ar trebui să-i cercetăm intonațiile? Să nu avem inimile impermeabile înaintea acestor perspective și descoperiri.

Va invit la reflecție!