Elevii din învățământul primar cu rezultate deosebite trebuie să poată primi din nou burse de excelență olimpică și burse de merit, atâta vreme cât la competițiile Ministerului sunt admiși să participe şi copiii de până în clasa a IV-a, spune Avocatul Poporului, într-o analiză trimisă Ministerului Educației. Instituția îi cere ministrului Ligia Deca să reintroducă elevii din clasele 0- IV pe lista beneficiarilor de burse pentru merite școlare, sportive și artistice, la 7 luni după ce i-a înlăturat.
În cadrul unui document oficial al Avocatului Poporului, consultat de edupedu.ro, semnat de Renate Weber și trimis pe 2 aprilie 2024 către ministrul Educației, Ligia Deca, instituția cere reintroducerea burselor de excelență olimpică și a burselor de merit pentru elevii din învățământul primar care dau dovadă de performanță, atât timp cât ei pot concura în competițiile Ministerului Educației. Prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6238/2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, ordin semnat de ministrul Ligia Deca, elevii din ciclul primar pot beneficia doar de burse sociale, “excluzând astfel posibilitatea lor de a primi burse de excelență olimpică sau burse de merit”, observă Avocatul Poporului.
„În opinia Avocatului Poporului, diferențierea operată, şi anume în funcție de ciclul de învăţământ, respectiv primar sau gimnazial/liceal, în condițiile în care aceste categorii de elevi fac parte din categoria elevilor din învăţământul preuniversitar, nu este un criteriu obiectiv care să justifice tratamentul juridic diferențiat aplicat în acordarea burselor. Este evident că învăţământul primar, precum si cel gimnazial şi liceal sunt parte componentă a învăţământului preuniversitar, astfel încât nu se poate susţine că bursa de merit sau de excelență se cuvine numai unui anumit nivel din acest sistem (celui gimazial/liceal), atât timp cât la o competiție sunt admiși să participe şi cei din alt nivel (cel primar). Învăţământul primar constituie fundamentul oricărui sistem educativ şi el este elementul cel mai vizibil al acestui sistem. De aceea el trebuie să se caracterizeze prin excelență, echitate, nediscriminare, centrarea educației pe beneficiarii primari ai acesteia, valori si principii consacrate de art. 2 si art. 3 din Legea nr. 198/2023 a învăţământului preuniversitar”, susține instituția condusă de Renate Weber.
Instituția trimite și un set de recomandări către ministrul Educației, privind posibilitățile de identificare a elevilor din primar cu rezultate deosebite.
De exemplu, pot fi luate în considerare evaluările generale ale elevului în diferite domenii, cum ar fi: participarea la lecții, progresul la limba maternă, matematică, etc. De asemenea, profesorii pot oferi recomandări și evaluări despre performanța elevilor lor, inclusiv aspecte precum implicarea, angajamentul și dorința de a învăța. O altă abordare ar putea fi implicarea elevilor în activități extracurriculare, precum sportul, artele sau proiectele comunitare, aspecte care pot conduce la obținerea unui astfel de stimulent. Nu în ultimul rând, organizarea de concursuri sau proiecte speciale în cadrul unității de învăţământ poate oferi oportunități pentru elevi să-și demonstreze abilitățile și să primească recunoaştere prin acordarea de burse, susține Avocatul Poporului.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a eliminat anul acesta posibilitatea ca elevii cu performanțe înalte în competițiile recunoscute de Minister, din învățământul primar, să poată primi alte burse în afara celor sociale. Ei au fost înlăturați de pe lista bursierilor prin noua Lege a învățământului preuniversitar și prin metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar în curs, 2023-2024.
Anterior, în anul școlar 2022-2023, elevii din învățământul primar au putut beneficia de burse numite „de performanță” în cuantum de 500 de lei lunar, pe lângă bursele sociale.
În forma actuală, legea prevede că bursa de excelență olimpică li se acordă elevilor care au obținut premiile I, II și III la fazele naționale ale olimpiadelor școlare. Doar că decizia ministerului în baza căreia elevii din ciclul primar pot ajunge doar la etapele pe județ ale acestor concursuri i-a plasat automat în imposibilitatea de a primi vreun premiu și de a fi bursieri.
Întregul document semnat de Avocatul Poporului poate fi consultat AICI