Dacă vreţi să procuraţi plantele medicinale direct din natură este bine să cunoaş-teţi mai multe reguli. De exemplu important este momentul optim de recoltare. Alegerea lui este condiţionată de stadiul de vegetaţie al plantelor (inainte de inflorire, in boboc) şi de anotimp. In general plantele medicinale se recoltează pe timp uscat, dimineaţa, după ce roua s-a evaporat, sau după-amiaza, pană la apusul soarelui. Rădăcinile, rizomii, bulbii şi tuberculuii (părţile subterane ale plantei) se recoltează primăvara timpuriu inainte de formarea mugurilor sau a părţilor aeriene ale plantei, ori toamna tarziu după ofilire.
Părţile aeriene ale plantei se recoltează de obicei cu puţin inainte de inflorirea completă sau in timpul infloririi. Dar este bine de reţinut faptul că momentul optim de recoltare a plantelor este diferit in funcţie de altitudine şi zona geografică unde creăte planta.
Mugurii florali se recoltează primăvara devreme, inainte de desfacerea lor
Scoarţa sau coaja tulpinilor, ramurilor sau rădăcinilor se recoltează de obicei primăvara la inceputul vegetaţiei, cand se desprinde mai uşor. In acest caz se vor lăsa suficiente ramuri necojite pentru refacerea arbustului sau arborelui.
Frunzele se recoltează după ce au ajuns la maximum de dezvoltare, iar recoltarea se face manual, nu prin strivire pentru a nu se zdrobi şi a nu se distruge celulele care conţin uleiuri volatile.
Florile se recomandă să se recolteze, pentru unele specii in faza de boboc, iar pentru altele la inceputul infloririi sau inainte de ofilire. In cazul in care se vor recolta florile sau părţile florale cu frunze se va utiliza foarfeca. In nici un caz nu se recomandă ca pentru valorificarea florilor de tei de exemplu să se taie ramurile sau chiar copacul insuşi
Fructele se recoltează in faza de pargă (de pildă la măceş) cand conţin maximum de vitamine, sau cand au ajuns la maturitate (cum sunt afinele şi porumbelele).
Seminţele se recoltează cu puţin inainte de completa lor maturare, apoi se intind in straturi subţiri pentru a se usca. După recoltare şi uscare materiile prime vegetale obţinute vor fi ambalate in pungi de hartie, săculeţi de panză sau cutii de carton, dar, in nici un caz in ambalaje de material plastic.