Luna ianuarie a fost o luna plina pentru inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Odata cu intrarea in vigoare a legii fumatului, in prima jumatate a lunii au verificat localurile din judet, apoi au luat la control magazinele cu haine second hand. Totodata, potrivit declaratiilor inspectorului sef adjunct, Dorina Rednic, in cadrul unei conferinte de presa de ieri, a fost o luna „record” in ceea ce priveste reclamatiile cetatenilor.
Ianuarie, luna record
In medie, intr-o luna se inregistreaza 40 de reclamatii, iar luna ianuarie era, de obicei, o luna cu mai putine sesizari decat in restul anului. Insa in ianuarie 2009 salajenii au facut 57 de sesizari si reclamatii scrise. Cele mai multe – 61% vizau prestarile de servicii, 4% se refereau la produsele alimentare, iar 35 la suta dintre reclamanti erau nemultumiti de depasirea termenului de 15 zile pentru repararea produselor nealimentare de folosinta indelungata defectate in perioada de garantie.
In sesizarile lor scrise din aceasta luna, salajenii fac referire la facturarea neconforma a unor servicii prestate de Romtelecom, Compania de Apa Somes, E.ON Gaz, Electrica si Orange. Totodata, reclama unele reparatii necorespunzatoare efectuate asupra autoturismelor proprietate personala, serviciile bancare (perceperea unui comision marit fara a fi notificati si refuzul deblocarii contului bancar), precum si perceperea unui comision la efectuarea schimburilor valutare, fara informare verbala.
In urma cercetarii si analizarii reclamatiilor „au fost dispuse masuri de remediere a deficientelor semnalate, inlocuire a produselor sau de restituire a contravalorii acestora, dupa caz, in suma de 3827 lei si au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 9000 lei”, a precizat Rednic.
Cinci localuri au fost inchise temporar
Inspectorii au controlat 36 de baruri, cafenele si restaurante in vederea respectarii legii fumatului. Majoritatea localurilor au suprafata mai mica de 100 metri patrati, iar patronii si-au destinat barurile fumatorilor. Desi noile prevederi au fost facute publice acum un an, inspectorii au constatat ca in multe cazuri proprietarii nu aveau localurile in regula. Spatiul pentru fumatori reprezenta mai mult de 50% din suprafata totala destinata clientilor, cele doua spatii nu erau separate printr-o usa ori spatiul pentru fumatori era zona de tranzit. De asemenea, in multe cazuri lipseau sistemele de ventilatie care sa asigure eliminarea fumului de tigara sau afisele care avertizau clientii ca in unitatea respectiva fumatul este permis. Au fost aplicate 20 de amenzi in cuantum de 5400 lei, iar in cinci cazuri s-a dispus suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei si intrarea in legalitate.
Sanctiuni pentru magazinele second hand
12 magazine care comercializeaza articole de imbracaminte purtata sau uzata au fost luate la control. Inspectorii au aplicat doua avertismente si patru amenzi in valoare de 9.000 de lei. Totodata, au oprit temporar de la vanzare, pana la intrarea in legalitate, produse in valoare de 4195 lei. Unele articole de imbracaminte purtata nu aveau eticheta termorezistenta cu compozitia fibroasa si nici etichetele referitoare la modul de intretinere ori cele cu toate informatiile despre material traduse in limba romana. Au fost si comercianti care nu aveau afisat numarul de telefon al consumatorilor. Dna Rednic a mentionat ca si produsele second hand trebuie sa respecte aceleasi cerinte ca si cele noi.
Reclamatiile la OPC demonstreaza: Salajenii nu mai inghit chiar tot
Articole
Au păcălit statul 13 ani, prin evaziune fiscală. Doi sălăjeni, trimiși în judecată
Doi sălăjeni au fost trimiși în judecată de procurori, acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fentat bugetul de stat cu aproape 400 de mii de lei, prin omiterea înregistrării în contabilitate a unor operațiuni efectuate și a veniturilor obținute. Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a peste 13 ani, din 2007 până în 2020. Potrivit procurorilor, în această perioadă, C.G.D. și C.V.M., în calitate de administratori de fapt ai firmelor M.P.…
Mai mult...Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni contra umanității pentru Mineriada din 1990
În dosarul denumit generic ”Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorul de caz din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cursul zilei de miercuri, 15 ianuarie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de 2 inculpați sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității: Ion Iliescu, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, și Petre Roman, la data faptelor,…
Mai mult...