De cele mai multe ori victimele violentei in familie nu-i reclama pe agresori. Din acest motiv abuzurile, fie ele fizice ori psihice, vor continua cat va vrea agresorul. In 2008, in Salaj au fost inregistrate 52 de cazuri de violenta in familie, din care patru s-au soldat cu decesul victimelor: un barbat de 53 de ani si trei femei – doua de 24 de ani si una in varsta de 59 de ani. Toate victimele proveneau din mediul rural. Potrivit datelor primite de la Directia de Munca si Incluziune Sociala Salaj, din totalul victimelor 39 sunt femei, iar 13, barbati. In ceea ce priveste varsta, sase sunt minori. Cele mai multe victime au varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani (31 de victime).
Din cele 52 de persoane, jumatate provin din mediul urban. Ca si ocupatie, 23 sunt angajate, patroane sau libere profesioniste, 12 persoane sunt la pensie, iar restul nu au nici o ocupatie. In ceea ce priveste nivelul de instruire, noua au studii primare, 20 sunt cu studii generale, absolvente de liceu – 20, iar absolvente de facultate sunt doua victime. Doar una nu are studii. Statistica realizata de Directia Muncii ne dovedeste ca oricine poate fi o victima, nu conteaza varsta, ocupatia sau studiile absolvite.
Cazurile au fost inregistrate la politie, jandarmi, Protectia Copilului, Directia de Munca si alte institutii din judet. Pe parcursul anului trecut au fost organizate, in colaborare cu Politia de proximitate si Inspectoratul de jandarmi, intalniri cu caracter educativ pe tema violentei, in general si violenta in familie – in special, cu grupuri tinta de etnie rroma. Aceste actiuni au avut loc in Zalau, Jibou, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Dersida, Dragu – Voivodeni, Pusta-Vale si Sig. Spre finalul lui 2008, in cadrul Campaniei Nationale de Combatere a Violentei in Familie impotriva Femeii au fost distribuite 2.300 de pliante in piete, locuri aglomerate si scoli.