Recenzorii vor putea colecta informatii despre persoanele absente de la domiciliu
de la vecini, rude, preot sau primarie. Corectitudinea rezultatelor recensamantului populatiei si locuintelor este sub semnul intrebarii.
Guvernul a modificat saptamana trecuta Hotararea de Guvern privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor. Potrivit noii reglementari, recenzorii vor putea colecta informatii despre cei absenti de la domiciliu din surse indirecte: vecini, rude, primarie sau preot. In plus, cei care vor refuza sa raspunda solicitarilor recenzorilor, risca o amenda contraventionala cuprinsa intre doua mii si cinci mii de lei. Presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voinescu, a precizat la finalul sedintei de Guvern ca recensamantul desfasurat in perioada 20-31 octombrie este o „cercetare statistica oficiala ampla, obligatorie pentru toate tarile Uniunii Europene, care se realizeaza o data la 10 ani (…)”. Voinescu a justificat decizia de a aplica sanctiuni contraventionale prin limitarea ratei de non-raspunsuri, iar pentru a afla exact numarul populatiei trebuie colectate date de la cei apropiati, in cazul in care o persoana lipseste de la domiciliu. La nivel national, peste 120 de mii de persoane vor fi implicate in realizarea Recensamantului, iar rezultatele partiale vor fi publicate in primul trimestru al anului 2012. Rezultatele finale ale recensamantului din aceasta toamna vor fi publicate abia in anul 2014.
Salajenii au parerile impartite
Unii salajeni nu vad cu ochi buni decizia luata de Guvern. Unora nu li se pare firesc sa vorbeasca vecinii despre ei. „Cata incredere pot sa am eu in aceste rezultate daca vorbeste vecinul? Poate recenzorul nimereste la un vecin cu care sunt certat si spune numai minciuni! Cand e vorba de familie e altceva; ei stiu ce am eu in casa”, a declarat T.P. din Zalau. Alti salajeni nu au nimic impotriva ca datele sa fie colectate de la apropiati, dar nu sunt de acord cu sanctiunile. „Informatii aproximative pot da si vecinii, insa tot nu vor fi complete. Din cate am inteles, este vorba de un chestionar mult mai amplu. Nu-mi place ideea contraventiei pentru ca noi cunoastem importanta recensamantului si n-ar trebui sa ne oblige sa vorbim. O facem de buna-voie”, a declarat R.M. din Jibou. Alexandru Vegh, prefectul judetului, este de parere ca trebuie asteptat ca Hotararea de Guvern sa fie publicata in Monitorul Oficial pentru a fi siguri de modificarile aduse. „In conditiile in care ne dorim ca datele de la recensamant sa fie cat mai apropiate de realitate, consider ca este normal ca anumite date despre cei plecati temporar in strainatate, de exemplu, sa poata fi date si de alte persoane. Ramane de vazut, dupa publicarea in Monitorul Oficial a hotararii care modifica HG 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011, modul practic in care se va face acest lucru”, a precizat Vegh. Vegh sustine ca recensamantul din acest an este mai important decat alegerile si trebuie privit cu maxima responsabilitate de catre primarii. Datele colectate acum vor fi folosite timp de zece ani si, in plus, este primul recensamant efectuat dupa intra-rea Romaniei in Uniunea Europeana.
Concurenta la recenzori
Pentru desfasurarea in bune conditii a Recensamantului Populatiei si Locuintelor 2011, in judetul nostru este nevoie de 1414 recenzori. Institutia Prefectului Judetului Salaj a comunicat ca la selectia recenzorilor va fi finalizata pana la data de 30 septembrie si „conform datelor transmise pana la ora actuala de catre primarii, s-au inscris pentru un post de recenzor 1675 de persoane”.