Desi s-a facut mare tam-tam, programul „Casa Verde” sufera de lipsa de finantare.
Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire „Casa Verde” a adunat, la nivelul judetului Salaj, nu mai putin de 449 de cereri de finantare in valoare de 2.693.393 lei. Potrivit informatiilor furnizate de Aurica Grec, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, 340 de proiecte au fost depuse pentru instalarea de panouri solare, 108 proiecte pentru centrale termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, iar un proiect a fost depus pentru instalarea de pompe de caldura.
„Fondul alocat judetului Salaj pana in momentul de fata este de 1.143.929 lei, suficient pentru 190 de dosare, restul de 259 de dosare depuse fiind pe lista de asteptare, urmand sa se efectueze o redistributie a fondurilor intre judete, in sensul ca sumele ramase disponibile in unele judete sa fie redistribuite in judetele unde solicitarile sunt mai mari decat valo-rile repartizate initial”, a precizat Aurica Grec.
Pana acum, 172 dosare de decontare
Programul „Casa Verde” a demarat anul trecut cu o prima sesiune de depunere de proiecte. Au fost depuse un numar de 380 de dosare de finantare, din care numai 30 au fost respinse. Pana in prezent, au fost semnate 302 contracte de finantare, iar 30 de persoane nu s-au prezentat in termenul de 60 de zile pentru semnarea contractului, considerandu-se ca au renuntat. si tot pana la aceasta data, au fost depuse 172 de dosare de decontare.
„Neprezentarea solicitantului pentru semnarea contractului de finantare in termen de 60 de zile de la publi-carea pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu a listei dosarelor de finantare aprobate, se considera renuntare la finantarea obtinuta”, a precizat Aurica Grec.