Rasturnare de situatie terenul agricol se poate vinde legal si fara a fi intabulat

Ministerul Agriculturii a supus dezbaterii publice proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor Metodologice ale Legii nr.7/2014 (Legea pamantului) privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, prin care stipuleaza atat atributiile autoritatilor locale, cat si pasii pe care trebuie sa-i parcurga vanzatorul terenului agricol.
Potrivit articolului 5 din Normele Metodologice, pentru a putea vinde terenul, proprietarii trebuie sa depuna la primarie cererea privind afisarea ofertelor de vanzare, insotita de o copie a buletinului de identitate sau a pasaportului, o copie legalizata sau certificata pentru conformitate de catre functionarii primariei, a actului de proprietate asupra terenului ce face obiectul ofertei de vanzare (dupa caz, contract de vanzare-cumparare, contract de donatie, proces verbal de predare primire, sentinta civila definitiva si irevocabila, titlul de proprietate, certificat de mostenitor, contract de schimb, act de lichidare patrimoniu) precum si extrasul de carte funciara pentru informare emis cu cel mult 30 de zile inainte de afisarea ofertei, insotit de extrasul de plan cadastral al imobilului, stop_coloanain sistem de coordonate stereografic 1970 in conditiile in care terenul este intabulat.
E suficienta doar
cadastrarea terenului
Dupa legile anterioare Legii nr.17/2014, terenul agricol nu putea fi tranzactionat legal daca nu era intabulat. Am scris asta in ziarul nostru in urma cu cateva zile. Odata cu aparitia Normelor Metodologice, potrivit noii legi, nu este necesar ca terenul ce urmeaza a fi vandut sa fie intabulat, adica este suficient doar cadastrarea acestuia. Insa operatiunea de cadastrare pentru un hectar de teren costa intre 1.100 si 1.500 de lei. Si apoi, fara actul de intabulare terenul nu poate fi lasat legal la mostenitori sau donat si nici nu se poate gira cu el.