Proiect cultural de anvergura in zona Tarii Codrului

Centrul de Cultura al Judetului Salaj, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea Culturii Traditionale Maramures si Asociatia de Dezvoltare Rurala Pro Maja, Bogdana, judetul Satu Mare, lanseaza proiectul cultural sugestiv intitulat „Luminile Codrului”. Bugetul prevazut pentru proiect este de 82.828 de lei, contributia Centrului de Cultura Salaj fiind de 20.723 de lei.
Proiectul propune o prezentare unitara a patrimoniului cultural manifest pe teritoriul mai multor actuale unitati adminstrativ-teritoriale, desi din punct de vedere istoric si etnografic acest patrimoniu este reprezentativ pentru comunitati coerent delimitate din punct de vedere etno-cultural in raport cu comunitatile incojuratoare. Zona etnografica „De sub Codru”, al carei pol de dezvoltare este Cehu Silvaniei, e bogata in traditii populare, in obiceiuri, cu un folclor variat si autentic, cu traditie mestesugareasca specifica, cu un potential de resuscitare, valorificare si conservare a aspectelor arhaice ale habitatului rural. Aflata la confluenta a trei judete: Salaj, Maramures si Satu Mare, zona „De sub Codru” isi justifica identitatea si omogenitatea in primul rand ca patrimoniu etnografic si cultural comun.
„Prin implementarea acestui proiect, este stop_coloanade parere Daniel Sauca, manager al Centrului de Cultura si Arta Salaj, vor fi aduse la lumina valori culturale neglijate si in pericol de disparitie si se va realiza o promovare a acestora la nivel regional si national”.
Ce vor evidentia
„Luminile Codrului”
Principalele rezultate concrete asteptate dupa finalizarea proiectului sunt: crearea de puncte de contact cultural si turistic cu caracter muzeal organizate si functionale in judetele implicate, raport de cercetare de teren, harti cu puncte de interes, fluturasi, brosuri, micromonografii ale zonei Tarii Codrului, sesiuni de instruire, o pagina web a proiectului, raport final al proiectului, panouri de semnalare a locatiilor punctelor de contact, obiecte cu relevanta culturala traditionala cu o vechime de peste 80 de ani.