Mii de ore de zbor, peste 1.000 de misiuni aeromedicale şi aproape 900 de persoane salvate. Este bilanțul primilor doi ani de activitate ai Punctului de Operare Aeromedical (POA) de la Jibou.
În 2019, elicopterul SMURD ce deserveşte judeţele regiunii de nord-vest a fost operaţionalizat, la Jibou, în cadrul unei ceremonii în care au fost inaugurate şi heliportul şi baza aeromedicală dedicate, amplasate în cadrul unităţii de pompieri din localitate. În cei doi ani de activitate, elicopterul SMURD din cadrul Punctului de Operare Aeromedical (POA) din Jibou şi-a dovedit din plin eficienţa şi importanţa.
Prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a fost prezent, miercuri, la evenimentul de marcare a doi ani de la înfiinţarea Punctului de Operare Aeromedical (POA) Jibou, la întâlnire fiind prezent şi unul din iniţiatorii şi susţinătorii acestui proiect, colonelul Miron-Adrian Chichişan, adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
În cadrul evenimentului, prefectul Dari Toma a primit din partea comandantului POA Jibou, căpitan Ioan Gabriel Ivan, o plachetă de mulţumire pentru sprijinul acordat de Instituţia Prefectului Sălaj în activitatea heliportului.
“În spiritul evenimentului pe care îl marcăm astăzi, aş putea spune că cei doi ani de la operaţionalizarea Punctului de Operare Aeromedical de la Jibou au trecut parcă în zbor. Atât în sens figurat, cât mai ales în sens propriu pentru că echipajele elicopterului SMURD cei doi ani au strâns mii de ore de zbor, peste 1.000 de misiuni aeromedicale şi au salvat aproape 900 de persoane aflate în dificultate. Dumnezeu nu ne-a dat aripi, dar chiar şi aşa omul a învăţat să zboare, iar echipajele de pe elicoptere SMURD fac acest lucru, zi de zi, pentru a salva vieţile semenilor lor. Cu fiecare misiune îndeplinită, aceşti eroi cu aripi de îngeri fac dovada curajului şi profesionalismului cu care acţionează, împreună cu celelalte servicii din sistemul național de urgență – pompieri, echipaje medicale SMURD și Ambulanță, pentru a oferi o nouă șansă la viață persoanelor aflate în dificultate.Cei doi ani ne-au arătat, de asemenea, că decizia de a înfiinţa un punct aeromedical la Jibou, în centrul regiunii de Nord Vest, a fost una benefică, atât pentru locuitorii judeţului nostru, cât şi pentru toţi cetăţenii regiunii. Intervenţia aeriană are marele avantaj al scurtării timpilor de intervenţie, comparativ cu orice intervenţie terestră, iar în situaţiile critice, diferenţa dintre viaţă şi moarte poate fi de câteva secunde. Iar pentru următorii ani, realizarea unui heliport pe Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău va însemna, cu siguranţă, o eficientizare a intervenţiilor aeriene de salvare a vieţilor omeneşti.Până atunci însă, la ceas aniversar, doresc să felicit întregul colectiv de la Punctul de Operare Aeromedical din Jibou şi structurile suport, pentru colaborarea exemplară şi rezultatele deosebite din aceşti doi ani, iar piloţilor de pe elicopterul SMURD să le urez multă putere de muncă şi cer senin. La mulţi ani!”, le-a trasmis prefectul Dari Toma celor de la POA Jibou.
La P.O.A. Jibou, munca se face în echipă. Personalul I.G.Av., personalul medical al UPU SMURD Cluj si UPU SMURD Bihor si personalul din cadrul I.S.U. Sălaj sunt mereu la datorie, pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate.