rn
Comisia pentru administratie a Senatului a respins prin vot, marti 1 octombrie 2019, proiectul USR privind alegerea primarilor în doua tururi. Pentru USR revenirea la alegerea primarilor in doua tururi era esentiala pentru ca astfel primarul ales ar fi devenit cu adevarat reprezentativ "deoarece ar avea sustinerea a mai mult de jumatate dintre votantii activi ai localitatii si, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratica ce îi permite sa ia decizii în numele întregii comunitati".
rn
rn
USR a explicat la momentul depunerii legii care tocmai a fost repsinsa de Comisia de administratie a Senatului, ca România are primari de mari municipii alesi prin votul a mai putin de 20% din numarul total al alegatorilor:
rn
rn
"Exemple: Gabriela Firea (Bucuresti) – 13,84%, Mihai Chirica (Iasi – 15,36%), George Scripcaru (Brasov) – 18,38%, Decebal Fagadau (Constanta) – 16,12% si Adrian Florin Dobre (Ploiesti) – 11,07%. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajeaza participarea la vot, sporeste neîncrederea în sistemul electoral si favorizeaza partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scazut la 48,43%".
rn
rn
Proiectul senatorilor USR a fost respins cu sapte voturi "împotriva" si dou voturi pentru, PSD si UDMR au votat împreuna împotriva actului normativ.
rn
rn
Referitor la aceasta respingere Cristian Viasu, presedinte USR Salaj ne-a declarat:"Din pacate, reprezentantii PSD si UDMR, sustinuti de baronii lor locali, se opun categoric unui asemenea demers, dorind prin aceasta, impotriva preferintelor electoratului din ultimele luni, sa-si securizeze pozitiile obtinute in administratia publica locala. Aceste pozitii trebuie subliniat ca au fost obtinute cu o minima reprezentare a electoratului, ceea ce trebuie evitat pe viitor.
rn
rn