Hepatita este o inflamatie a ficatului. Ficatul are o extraordinara capacitate de autogenerare, fiind singurul organ care se poate reface partial sau total. Atunci cand o portiune destul de mare a ficatului a fost afectata se va ajunge la ciroza hepatica.
Atunci cand este respectat regimul alimentar si si celelalte recomandari ale medicului ciroza poate fi stopata. Pentru regenerarea ficatului specialistii recomanda un regim alimentar adecvat. Va prezentam in cele ce urmeaza o lista cu alimentele benefice, cu alimentele total nerecomandate si cu plantele care ajuta la regenerarea ficatului.
Vegetale benefice: afine, agrise, catina, coacaze, gutui, prune, spanac, patrunjel, telina, sfecla rosie, morcov, cicoare, papadie. Vor fi consumate la inceputul bolii sub forma de suc, dupa care si in forma integrala. pe langa rolul hepatoprotector, ele stimuleaza si detoxifierea. Alte vegetale precum varza, gulia, ridichile negre sau castravetii ar avea un efect pozitiv daca nu ar fi prea bogate in fibre, motiv pentru care se consuma doar sucul extras din ele.
Alimente permise: amintim laptele si unele din derivatele sale (iaurt, branza dulce), cereale integrale, legumele (nu din cele bogate in celuloza) si fructe zemoase.
Alimente interzise: nucile, arahidele, fasolea boabe, aluaturile, produsele bogate in zahar, alcoolul, carnea, prajelile, grasimile animale, bauturile carbogazoase si condimentele. Prin metabolizare ele se descompun in substante toxice, pe care un ficat afectat nu le mai poate neutraliza in totalitate.
Ceaiuri si tincturi: infuzie de anghinare – trei grame de planta la 300 de mililitri de apa, doua ceaiuri pe zi; infuzie de armurariu – o lingurita de fructe la 250 de mililitri de apa clocotita, doua cani pe zi; decoct de radacina de cicoare si suc de cicoare (50 – 250 de mililitri zilnic); infuzie de coada soricelului (doua lingurite de planta la 250 de mililitri de apa; tinctura din lichen de piatra (se macereaza 20 de grame de plnta in o suta mililitri de alcool, timp de o saptamana. Se iau 15-20 de picaturi inainte de mesele principale; ulei de masline – se ia in fiecare dimineata, pe nemancate, o lingurita de ulei, impreuna cu zeama de lamaie. Faceti o cura de must proaspat de struguri, neermentat. Cresteti progresiv cantitatea zilnica pana la 750 de mililitri, repartizat in trei portii. Infuzie de sanziene -doua lingurite de planta la 200 de mililitri de apa, se bea cu inghitituri rare.