Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului, normal in majoritatea regiunilor agricole. In vestul tarii valorile diurne ale temperaturile aerului vor depasi mediile climatologice, ne informeaza Laboratorul de Agrometeorologie. Cantitatile de precipitatii prognozate vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale in aproape toate zonele agricole, iar local in vest, acestea vor fi peste normele climatologice.
Caracteristici fenologice
In conditiile agrometeorologice mentionate, cerealierele de toamna isi vor continua repausul vegetativ. In zonele nordice si centrale, scaderea temperaturilor minime din aer, sub limitele biologice critice de rezisenta a plantelor (-10…-15 grade Celsius) va afecta aparatul foliar al plantelor prin degeraturi si arsuri ale varfului frunzelor, indeosebi pe suprafetele fara stat protector sau cu strat superficial de zapada sub 10 centimetri. Din punct de vedere fenologic, culturile de toamna (orz si grau) se vor afla in fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire.
Starea solului
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 de centimetri va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite moderate de apa in sol se vor semnala in sud-estul si estul teritoriului agricol al tarii.