O propunere din partea deputatilor ar putea sa ii bucure pe multi angajati.
Astfel, propunerea legislativa pentru completarea art.164 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii a fost inregistrata, pe 25 februarie 2020, la Senat, pentru dezbatere.
Conform acesteia, salariul minim pe economie ar putea creste chiar cu 1.000 de lei, in conditiile actuale.
Toate acestea se vor intampla de la inceputul anului viitor si pana la sfarsitul anului 2024, pana cand salariul minim va ajunge sa reprezinte 60 la suta din cel mediu.
Actualmente, in conditiile in care salariul minim brut pe tara este de 2.230 de lei, iar cel mediu brut pe economie este de 5.429 de lei, raportul dintre cele doua salarii trece cu putin peste 40%. Ca sa reprezinte 60% din actualul salariu mediu, salariul minim ar trebui sa aiba valoarea de 3.257 de lei, ceea ce ar reprezenta o crestere cu peste o mie de lei fata de valoarea actuala.
De asemenea, aceasta masura ar urma sa fie implementata dupa ce la nivel european s-a vorbit despre un proiect ce are ca scop stabilirea unei formule unitare de calcul pentru salariul minim in Uniunea Europeana. Desi nu va avea o valoare stabilita la nivelul intregului spatiu european, salariul minim va fi calculat in functie de salariul mediu din fiecare tara membra UE si va ajunge sa reprezinte 60% din acesta, aceasta fiind si valoarea intalnita in propunerea legislativa de la Senat.
Pentru a fi adoptata, aceasta masura trebuie sa fie aprobata de Parlament, semnata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.