Porumbul pentru siloz, cat si cel consumat ca masa verde ocupa intre 30 si 40 la suta din suprafata destinata producerii de furaje. Depozitarea sub forma murata a plantei intregi de porumb, tocata la 1-3 centimetri, presata foarte bine pentru eliminarea aerului, garan-teaza obtinerea unei fermen-tatii lactice potrivite si, in consecinta, a unui siloz cu calitati organoleptice foarte bune.
Avantaje
Da posibilitatea folosirii furajului intr-un timp foarte lung, fara sa-si diminueze valoarea nutritiva; se reduc riscurile climatice la recoltare si se elimina cheltuielile pentru uscare; se reduc piederile pe flux tehnologic; se pastreaza intr-o mare masura continutul in substante nutritive si insusirile nutretului; se asigura o hranire echilibrata a animalelor in timpul iernii si in perioadele secetoase ale toamnei; are efecte favorabile asupra productiei sisanatatii animalelor in cazul nutretului insilozat de buna calitate.
Producerea
In compartimente betonate cu o lungime de aproximativ 50 de metri, 3 metri inaltime si o latime de la 10 la 20 de metri se depoziteaza, dupa o dezinfectie prealabila masa vegetala tocata la 1-3 centimetri. Este foarte importanta presarea acestei mase vegetative pentru a elimina aerul si pentru a se obtine o fermentati enaeroba care da un siloz de calitate buna. Porumbul tocat se afla in stadiul de lapte-ceara la nivelul bobului, moment in care, in functie de hibrid planta are un numar mare de frunse si o umiditate de 60-70 la suta. Este de mare importanta ca inchiderea silozului sa se faca in cateva zile pentru a impiedica fermentatia nefavorabila. partea superioara a silozului se incheie sub forma convexa, cu un strat de masa verde de 20-30 de centimetri (capac) care sa etanseze, peste care se seamana orz ce, prin radacinile sale fixeaza partea superioara mai bine. Pentru o etansare mai buna a silozului este recomandat sa se foloseasca folie de polietilena si prelata, care se vor fixa prin diferite greutati. Silozul de porumb este murat si implicit bun ce consum la doua-trei luni de la invelire. Pentru cresterea valorii fermentative se folosesc adaosuri compuse din biopreparate si substante conservante.
Conditii pentru calitate
Un siloz calitativ trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: sa contina acid lactic intre 5 si 9 la suta; continutul in acid acetic sa fie sub 25 de grame pe kilogram; sa nu contna acid butiric; sa nu fie mucegait, sa aiba o culoare verde-galbui, un miros placut si o valoare nutritiva ridicata.