Destul de ciudat, dar si strugurii expusi o perioada prelungita radiatiei solare intense pot suferi arsuri provocate de soare in zilele foarte calduroase, caniculare. „Arsura soarelui pe struguri” este un accident fiziologic care determina intreruperea proceselor de maturare normala a strugurilor antrenabd pierderi de randament si calitate considerabile. Desi fenomenul nu este nou, fiind observat sporadnic inca din 1846, pagube semnificative s-au semnalat in ultimii zece ani. pe fondul schimbarilor climatice, atacul tinde sa se extinda ingrijorator la nivel mondial. In plantatiile viticole de la noi, in vara acestui an temperaturile canicular, alternand cu perioade cu ploi abundente au favorizat manifestarea atacului mai ales la soiurile de struguri albi.. Simptomele atacului de „arsura soarelui pe struguri” pot fi confundate adesea cu acelea ale atacului putregaiului negru pe boabe sau ale atacului de mana.
Simptomele caracteristice acestei fizioterapii se manifesta cu frecvanta variabila de la o parcela la alta. In prima faza boabele afectate prezinta depresiuni brune asemanatoare unei lovituri, care se adancesc in pulpa bobului, se intaresc si se extind, determinand pierderea tutrgescentei, stafidirea si uscarea rapida a boabelor. In general, simptomele apar pe boabele expuse la soare de la extremitatile strugurilor, dar in cazuri grave strugurii pot fi afectati in totalitate. Strugurii afectati au putin zahar si aci-ditate ridicata.
Factori favorizanti: temperatura foarte ridicata, schimbarea brusca a conditiilor climatice (perioade cu ploi puternice, urmate de zile caniculare), parcele cu expozitie insorita (insolatie), soluri permeabile si superficiale, carenta de potasiu, seceta, pierderea rapida a apei din sol.
Pana la ora actuala nu se cunosc metode directe de combatere, in situatii de risc aforturile trebuind indreptate spre aplicarea metodelor indirecte de prevenire a atacului: se evita desfrunzirea in zona strugurilor in perioadele cu temperaturi caniculare; se intervine asupra vigorii de crestere (sarcina de rod echilibrata); se mentine in plantatie echilibrul vegetativ-productiv, se evita dezechilibru hidric.