Am intrat in cel mai mare post de peste an, iar producatorii si comerciantii de legume si fructe din piata agroalimentara din municipiu vin in intampinarea zalauanilor care postesc cu produse de sezon. Spanacul e la mare cautare, pretul acestuia fiind de 8 lei pe kilogram. Au aparut si ridichile romanesti, la 2 lei legatura, salata verde, tot la 2 lei, iar ceapa verde se vinde cu 1,5 lei.
Producatorii salajeni spun ca nu se tem de concurenta supermarketurilor la vanzarea de legume si fructe, chiar daca au preturi mai mari, pentru ca legumele lor au ceva in plus fata de cele aduse din strainatate: calitatea. „Normal, nu ar trebui ca supermarketurile sa ne afecteze vanzarile. Produsele noastre sunt de calitate, iar clientii nostri sunt oameni care cauta calitatea. Din legumele existente acum pe piata se pot face multe preparate de post”, ne-a declarat inginerul agronom Costel Petrache, producator de legume din comuna Lozna.
De ce sunt mai bune legumele
din piata decat cele din import
Producatorul salajean Costel Petrache ne-a explicat si de ce legumele romanesti sunt mai putin nocive decat cele din import. „Legumele noastre, chiar daca se folosesc ingrasaminte chimice, sunt aproape bio. Normele europene sunt permisive la cultivarea legumelor in ce priveste cantitatile de nitrati, pesticide care se pot folosi. Producatorii romani nu folosesc nici a opta parte din cantitatea de ingrasaminte care se foloseste in strainatate. Asta si pentru ca suntem saraci si nu ne permitem sa cumparam atatea pesticide”, ne-a declarat inginerul agronom. Petrache ne-a dat ca exem-plu salata verde, dar si alte produse, pe care producatorii autohtoni o cultiva pe sol, de unde absoarbe substantele nutritive, motiv pentru care are frunzele de jos mai putin aspectuoase, compa-rativ cu cea din import, „perfecta”, care creste in solutie nutritiva, pe mese, la inaltime. Un alt atu pe care-l invoca producatorul in favoarea legumelor pe care le aduc ei la piata este prospetimea. „În supermarket, produsele nu sunt proaspete. Trece si o saptamana pana parcurg stop_coloanadrumul de la producator la raft, la mii de kilometri distanta. Si totusi arata bine. Asta inseamna ca sunt tratate”, a adaugat producatorul din Lozna.
Si de multe ori pretul este mai mic in piata decat in supermarket. Un kilogram de mere se vinde la comerciantii din piata cu 2 lei, iar la supermarket este 4 lei kilogramul. Preturi mai mici gasim in piata si la usturoi, varza si cartofi.
Hala agroalimentara
va fi un supermarket
pentru marfa autohtona
Producatorii si comerciantii din piata centrala din municipiu se plang de conditile improprii de desfacere a marfii. „Deocamdata nu avem conditii adecvate de expunere a marfii. Iarna nu poti vinde ciuperci sau rosii, pentru ca ingheata. Suntem dispersati care pe unde si nu avem mese adecvate pentru a expune marfa cum trebuie. Asteptam hala agroalimentara, unde va fi un sector de legume fructe”, ne-a declarat un comerciant. Hala agroalimentara va arata ca un supermarket, pe sectoare, dar cu produse autohtone. În supermarket, oamenii merg dupa anumite cumparaturi, dar diversitatea produselor ii face sa puna in cos mai mult decat si-au propus. Avantajul producatorilor locali va fi ca oamenii vor merge sa cumpere un kilogram de carne, dar vor ajunge sa puna in cos si o salata sau un kilogram de cas proaspat. „Avantajul la piata de le-gume este ca poti alege din mai multe variante ale aceluiasi produs. Daca vrei rosii, poti alege din mai multe soiuri, sau marimi, pe cand la supermarket este un singur fel”, mai sustine Costel Petrache.
Potrivit primarului Zalaului, Radu Capilnasiu, lucrarile la hala agroalimentara vor fi finalizate in acest an.