Era pe vremuri un blestem la tara care suna cam asa „Manca-te-ar du-rerea de dinti”. Un blestem napraznic, putem spune, pentru ca in mediul rural de atunci nu erau medici dentisti. Blestemul de atunci poate fi reactua-lizat, pentru ca daca nu ai bani sa platesti stomatogul, ramani cu durerea de dinti pana doreste maseaua sa te lase. Chiar daca avem in Salaj 128 de medici stomatologi, acest domeniu a fost scos din randul specialitatilor medicale pentru ca nu au mai fost alocate fonduri pentru aceasta ramura.
De aproape un an de zile, medicii stomatologi nu mai lucreaza in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Salaj, deoarece nu au fost alocate fonduri pentru aceasta specialitate. Viorel Istoan, unul dintre medicii dentisti cu experienta, sustine ca de cand e lumea lume s-au acordat facilitati pentru aceasta ramura a medicinei. Acum, specialitatea noastra este discriminata si scoasa din randul specialitatilor medicale.
Bani penibil de putini
pentru tratamentele
stomatologice
Am discutat pe aceasta tema si cu Corin Penciuc, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Salaj. Si avem in vedere ca noul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, este de profesie medic stomatolog. „Chiar daca au fost sume de-a dreptul penibile, ne slujeam de ele cum puteam. Problema mare nu este ca ne-au taiat banii (ba pentru noi este – n.a), ci faptul ca un ministru (si aici e vorba de „vestitul” Eugen Nicolaescu – n.a) si-a permis sa ne scoata din specialitati. A scazut numarul de solicitari la cabinetele medicale. E jenant cand vin parinti cu copii si se fac ca nu stiu ca nu mai au gratuitate si noi, de jena, ne facem ca uitam sa le spunem ca aceste ser-vicii costa. Cum ti-ai putea permite sa lasi copilul in chinuri, nerezolvat? Sunt probleme sociale dureroase. Sa nu acoperi tu, ca stat, partea de profilaxie si urgenta este o crima Chiar daca anul stop_coloanaacesta se vor da niste bani pentru preventie, nu o sa acopere mare lucru. Se vor da 60 de milioane de lei pe toata tara si pe tot anul, pentru 117.000 mii de stomatologi. Asta inseamna 500 de lei pentru fiecare cabinet stomatologic. La nivel de judet avem in jur de 220.000 de asigurati deserviti de 128 de stomatologi”, a contabilizat Penciuc. Noi contabilizam mai departe si constatam ca un stomatolog se ocupa, in medie, de 1700 de asigurati. Avand in vedere cei 500 de lei pe stomatolog, reiese ca statul ofera cam 29 de bani pe pacient in Salaj.
Cheltuielile pentru contractul
cu CAS nu se justifica
Reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti din Salaj sunt nedumeriti cum o sa se refaca contractul cu Casa de Asigurari, pentu ca, birocratic, este extrem de greu. Ca sa ai contract cu Casa, spun stomatologii, e nevoie de foarte multe acte si de controale pe care ei le fac, iar banii decontati nu justifica acest efort. „Cel putin o mie de lei va trebui sa plateasca fiecare medic stomatolog care incheie contract cu Casa”, a precizat Corin Penciuc.
De la dinte la inima
Viorel Istoan arata ca pro-blemele stomatologice nu trebuie tratate cu superficialitate, deoarece pot cauza diverse afectiuni, inclusiv cardiace. „Nu te induri sa dai bani la stomatologie, spune Istoan, iar cei care vorbesc asa nu stiu ca de la un dinte netratat te poti imbolnavi de o boala de inima, care nece-sita interventii chirurgicale, care costa foarte mult. Daca l-ai trata si l-ai ingriji la timp, ai evita niste costuri mult mai mari”