Primaria Zalau a explicat ieri intr-o conferinta de presa bugetul pe anul 2013, care urmeaza sa fie aprobat in sedinta de Consiliu Local din 3 aprilie, precum si prioritatile pe care le are in vedere dupa aprobarea bugetului.
Radu Capilnasiu a afirmat in cadrul conferintei de presa ca doreste ca cetatenii sa stie ce se intampla cu bugetul, motiv pentru care va face o dezbatere publica in ziua in care se va aproba, pentru a constientiza cetateanul despre cum va fi gestionat bugetul. Primarul a expus prioritatile acestui buget si a afirmat ca prima data trebuie asigurata functionarea, astfel incat sa se poata ajunge la partea de dezvoltare. „Am acoperit partea de functionare, care inseamna salariile, incepand de la primarie pana la invatamant, cheltuielile materiale, care vor fi acoperite doar intr-o oarecare masura, unde intra utilitatile si micile reparatii in scoli sau institutii publice. Va trebui sa fim foarte atenti cum cheltuim bugetul. Fata de necesarul pe care il avem este clar ca suntem undeva sub ceea ce ar trebui sa insemne partea financiara”, spune Capilnasiu. Proiectele in derulare sunt cele mai importante, mai spune edilul, deoarece trebuie finalizate. Acesta a precizat ca este important ca in bugetul local sa fie bani pentru plata lucrarilor sau a serviciilor facute de catre firmele angajate prin contracte, din care se vor recupera sumele prin cerere de rambursare. „Anul trecut am avut un grad de colectare bun, de aproximativ 98 la suta. E adevarat ca intrand pe anumite capitole putem sa imbunatatim in continuare realizarea veniturilor la bugetul local. Dar cel putin, cu sprijinul colegilor de la Directia Economica am aratat din ce se compun veniturile, care sunt obligatiile pe care le avem, de a asi-gura din bugetul local functionarea anumitor institutii, de la cele subordonate Consiliului Local adica Primaria, Directia de Asistenta Sociala, Directia de Evidenta a Persoanelor, Politia Locala, DGADP, pana la invatamant, care este o ramura importanta aflata in plata prin bugetul local”, a subliniat ieri Radu Capilasiu.
Se vor reabilita blocurile de pe Bulevardul Mihai Viteazu
Primarul Radu Capilasiu a mai adaugat ca o componenta importanta pentru care se vor depune proiecte in vederea obtinerii de finantare o constituie reabilitarea termica a blocurilor de pe Bulevardul Mihai Viteazu. „Suma minima pentru un proiect de reabilitare termica, pentru un grup de blocuri, este de 1.700.000 de lei. Le enumar pe cele mai vizibile si mai importante din centru orasului, P+10 (Mercur), cele trei blocuri de la Galerii, urmeaza sa se faca proiectul si pentru D-urile din zona CEC, blocul in care se afla Compania de Apa Somes, blocul Lira-Cristal si mai sunt si alte blocuri”, a mentionat edilul. La reabilitarile termice bugetul este impartit in doua, 60 la suta din fonduri europene, iar 40 la suta vor fi contributiile bugetului local si ale asociatiilor de proprietari. In functie de veniturile proprietarilor dintr-un bloc, contributia poate sa fie intre 10 la suta si 30 la suta. Edilul a precizat ca, pana acum, cam toti proprietarii se incadreaza undeva la 20 la suta – contributia asociatiilor de locatari. Asta ar insemna restul de 20 la suta contributia bugetului local. S-a stabilit printr-o hotarare de Consiliu Local ca va fi o taxa speciala pentru plata celor 20 la suta de catre proprietari, astfel incat sa nu fie obligati sa plateasca direct toata suma odata pentru lucrarile de reabilitare. Astfel, se va plati o taxa speciala lunara catre primarie. Capilnasiu a mai afirmat ca „pentru stabilirea firmei care va face lucrarile de reabilitare se va face o licitatie, iar in comisia de licitatie va putea face parte si un reprezentant al asociatiei de locatari pentru a putea avea o transparenta absoluta si pentru a inlatura orice suspiciune care ar plana asupra corectitudinii primariei”.
Se cauta voluntari pentru patrule civile in Zalau
Radu Capilnasiu a avut ieri o intalnire cu reprezentantii mediului de afaceri in care a expus ce inseamna bugetul local pe structuri de venituri, pe capitole, surse si grad de alimentare, pentru a putea schimba informatii si a vedea care este directia spre care se indreapta orasul. O sugestie din partea reprezentantilor din mediul de afaceri a fost constituirea patrulei civile formate din voluntari, in special pensionari, care au rolul de a superviza zone din oras, sau pe sectoare. „Mi s-a parut o idee buna. Aceasta activitate functioneaza in alte tari, poate si in Romania, de ce nu ar functiona si la noi in oras? Activitatea de voluntariat nu are rolul de a face ordine publica ,ci de a superviza, sesiza, de a atrage atentia ca nu e bine ce fac unii tineri sau cetateni. Dorim sa facem aceasta activitate, care sa vina in sprijinul Politiei Locale, astfel incat sa diminuam ceea ce inseamna acte de vandalism sau furturi. Voluntarii ar putea sa faca si anumite anunturi pe care le pot face vis a vis de actiuni pe care le doresc cetatenii. Urmeaza sa vedem cum identificam oameni dornici de a se implica voluntar in aceasta activitate”, afirma ieri primarul Radu Capilnasiu.