Arestari in randul interlopilor care au terorizat orasul ani buni si au luat cu japca de la cetateni case, masini, pensii sau chiar alocatia copilului
Marti, politisti si procurori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Salaj au prins in flagrant, in Jibou, patru persoane suspectate de camatarie, in timp ce isi insuseau ilegal suma de 3.529 de lei, a informat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean(IPJ) Salaj, Tincuta Dumuta. Politistii au efectuat unsprezece perchezitii la domiciliile suspectilor. Au ridicat „documente, inscrisuri, insemnari , extrase de cont, doua laptopuri, cinci telefoane mobile, o bratara si cercei din aur, precum si sumele de 12.229 de lei, 1.345 de euro si 10.000 de forinti”, a precizat Tincuta Dumuta. In plus, s-a stabilit ca membrii retelei „au intrat in posesia ilicita a unor bunuri mobile si imobile, autoturisme pe care victimele erau obligate sa le cedeze in favoarea acestora, fiind amenintati cu moartea si supusi la violente repetate”, a adaugat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.
Clientii deveneau sclavi
Suspectii erau membrii unui grup infractional de paisprezece persoane, specializat in inselaciune si santaj. Gruparea infractionala a luat nastere in anul 2011, pe raza orasului Jibou. Reteaua era formata din cunoscuti ai lumii interlope din Jibou si doi angajati ai Oficiului postal numarul 1, din acelasi oras. Inculpatiii actionau in Jibou si acordau sume intre 200 de lei si 13.000 de lei unor persoane din cartierul Caramidari, sub forma de imprumut. In total, 51 de persoane au fost victimele acestei grupari. Suspectii recurgeau la amenintari si acte de violenta pentru recuperarea imprumuturilor si a dobanzilor pentru care au perceput comisioane de 100 la suta. Amenintarile erau adresate atat victimelor cat si familiilor acestora. Infractorii au facut presiuni asupra victimelor, care nu mai reuseau sa isi plateasca datoriile din pricina faptului ca „dobanzile” percepute de camatari erau dublul sumei imprumutate. De exemplu, la un imprumut de 200 de lei, victima trebuia sa returneze camatarilor 400 de lei. Prin urmare, cei racolati de infractori deveneau „clienti” fideli ai acestora.
Nevoiasi in plasele camatarilor
Infractorii aveau o metoda diversificata si bine pusa la punct. Cei care nu se puteau achita de datorie, incheiau acte oficiale – imputerniciri, contracte de vanzare-cumparare – cu suspectii care intrau astfel in posesia drepturilor financiare prevazute de lege privind alocatiile pentru copii, pensii de handicap, ajutoare sociale si alte indemnizatii.
Profilul „clientului” era orice persoana nevoiasa care avea o situatie financiara precara si care din motive disperate ajungea in plasele camatarilor. Mai departe, acestia din urma mergeau la notar impreuna cu victimele care semnau imputernici prin care camatarii aveau dreptul sa le ridice pensiile si ajutoarele sociale. De aici lucrurile se complica. Intervin complicii camatarilor, postasii, cei care aveau „datoria” sa se prezinte cu pensiile, ajutoarele si indemnizatiile victimelor la cei suspectati de camatarie. Postasii informau membrii retelei cu privire la data la care se efectueaza plata ajutoarelor sociale, a pensiilor, alocatiilor si indemnizatiilor. Sumele de bani erau inmanate suspectilor in baza actelor de identitate in original sau copie. Banii partilor vatamate erau retinuti ilicit, in schimbul imprumuturilor.
Pagubasii au marturisit, ca, de cele mai multe ori indemnizatiile ajungeau in mainile camatarilor, daca valoarea imprumutata era echivalenta cu cuantumul pensiei sau ajutorului social. La fel a patit o femeie gravida din Jibou, care a imprumutat 200 de lei. In continuare, camatarii au constrans-o pe lauza sa dea in fiecare luna, timp de doi ani, indemnizatia pentru cresterea copilului. Exemplele nu se opresc aici. O alta victima a marturisit ca a imprumutat 1.000 de lei, iar camatarii au pretins mai departe 30.000 de lei. Printre cei prejudiciati se numara persoane care au ramas fara ajutoarele pentru incalzire, dovada ca increngatura si controlul camatarilor erau totale.
„Au existat cazuri in care membrii grupului au retinut si cardurile bancare, impreuna cu codul PIN si au extras sumele de bani direct din ATM”, a subliniat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.
Noua persoane arestate
In urma investigatiilor au fost condusi la sediul DIICOT 17 membri ai retelei. Dintre acestia, cincisprezece au interdictie de a parasi localitatea, respectiv tara, pentru doi dintre suspecti. Totodata, au fost identificate si audiate saptesprezece parti vatamate, a adaugat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Dumuta. „A fost dispusa retinerea pentru 24 de ore a noua membri ai gruparii infractionale”, a adaugat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. Cercetarile continua sub aspectul savarsirii infractiunilor de initiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni, care nu este, potrivit prezentei legi, un grup infractional organizat, precum si de camatarie, santaj si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fapte prevazute si pedepsite de Legea nr. 39/2003 , art. 194 alin. 1, art.246, alin. 1, Codul penal si Legea nr. 216/2011″, se arata intr-un comunicat pe site-ul IPJ Salaj.
Forte reunite pentru destructurare
La actiune au participat si politisti din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate din judetele Cluj, Bistrita – Nasaud si Maramures, cu sprijinul Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).
Trebuia odata sa i se puna capat acestei mafii
In urma cu un an, in sedinta ordinara a Consiliului Local din Jibou sedinta in care era analizata si activitatea politiei, consilierul Csaltos era indignat de faptul ca „referitor la camatarie nu am auzit un material prezentat. In oras sunt multe cazuri, in care cetatenii au pierdut mult prin acest fenomen”. In replica, primarul Jiboului, Eugen Balanean spunea: „referitor la camatarie este lege prin care se interzice camataria. De la intrarea in vigoare a legii trebuie sa ne documentam si sa actionam in consecinta”
Dupa actiunea politistilor de marti, l-am contactat, ieri, pe prim-edilul de Jibou. Eugen Balanean sustine ca „am sesizat politia, ce-i drept, verbal, despre fenomenul de camatarie dn zona. Se stia de el. Trebuia odata sa i se puna capat acestei mafii. Fratii Kiss au bagat spaima in oameni. Au ramas cetateni fara locuinte, fara autoturisme, li s-au luat banii pentru ajutoare sociale, pensiile. Cei care se imprumutau erau fortati sa semneze o procura in fata notarului prin care renuntau la drepturile banesti, pensii alocatii precum si alte ajutoare sociale. As vrea ca aceasta actiune a politistilor sa fie dusa pana la capat, adica cei vinovati sa plateasca” a conchis primarul.
O dezinformare care incearca sa denigreze politia
Referitor la cinci politistii din Jibou suspecti de a lucra mana in mana cu camatarii, comandantul Politiei din Jibou, comisar Horica Boldea, a declarat pentru „Graiul Salajului” ca „nu mi-a comunicat nimeni daca vreun lucrator de politie din Jibou a fost chemat la audieri in cazul camatarilor. Toti politistii din subordine se afla la posturile lor. Referitor la un anume Zoltan Lakatos, pe care o publicatie il numeste „victima care se prezenta cu pensia la politist in fiecare luna, in ziua in care o incasa” aceasta este o dezinformare care incearca sa denigreze politia. Zoltan Lakatos este un infractor care la ora actuala se afla in Penitenciarul din Satu-Mare, condamnat pentru talharie. La varsta de 35 de ani nu are cum avea pensie. La Politia din Jibou nu a fost depusa nicio plangere impotriva unui lucrator de politie pentru complicitate la camatarie, nici reclamatii ca nu s-a dat curs sesizarilor cetatenilor de orice natura.
Nici un politist nu a fost condus la sediul DIICOT – Salaj
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Salaj, Tincuta Dumuta a declarat pentru ziarul nostru ca „nu exista nici o declaratie a vreunei parti vatamate, care sa dovedeasca implicarea politiei din Jibou in acte de camatarie. Niciun politist nu a fost condus la sediul DIICOT – BT Salaj in baza vreunui mandat de aducere”