Fundația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Tradițional a lansat primul ghid de bune practici în restaurarea unei case tradiționale din secolul XIX, din zona Chioarului (Sălaj)
Pentru al treilea an consecutiv, Fundația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Tradițional, prin fondatorul său, Dl. Sebastian Dan, continuă proiectul de restaurare a ansamblului din Cuciulat, Sălaj, și a finalizat recent o nouă etapă în restaurarea unei case tradiționale din secolul XIX, relocată în gospodăria Muzeului Gheorghe Florean din satul Cuciulat.
Proiectul se concentrează pe protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural autentic, folosind atât metode tradiționale, cât și tehnologii digitale moderne.
Mai mult, anul acesta fundația tipărește primul ghid de bune practici în restaurare, ghid care să permită tuturor celor care doresc să se informeze cu privire la implicațiile unui astfel de proiect să se poată documenta. Arh. Andreea Ardelean, expert implicat în acest proiect, a creat ghidul pe care îl puteți accesa pe website-ul Muzeului: https://muzeulgheorgheflorean.ro/jurnalbunepractici/
Prin acest proiect, fundația aduce la lumină metodele tradiționale de construcție și materialele autentice, cum ar fi lemnul prelucrat manual, învelitoarea din fân și tencuielile pe bază de lut. Aceste tehnici vechi au fost esențiale pentru reconstituirea cât mai fidelă și cât mai autentică a arhitecturii tradiționale, oferind arhitecților și meșteșugarilor de azi un exemplu de autenticitate și durabilitate.
În paralel, procesul de restaurare digitală a presupus documentarea completă a structurii de lemn prin scanare 3D, permițând o reconstituire virtuală detaliată a fiecărei componente. Astfel, publicul va putea explora structura în detalii, iar arhitecții vor putea studia îmbinările tradiționale de lemn și tehnicile de construcție folosite acum peste 200 de ani.
Proiectul include și un studiu de datare dendrocronologică, prin care s-a stabilit că lemnul casei a fost tăiat între anii 1822 și 1823, confirmând vechimea și importanța sa istorică. Restauratorii au folosit piese din lemn și piatră recuperate, îmbinate prin tehnici originale pentru a păstra integritatea autentică a casei.
Acest proiect exemplifică potențialul tehnologiilor digitale în conservarea patrimoniului, oferind acces publicului prin aplicații de realitate augmentată și virtuală. „Aceste metode permit atât vizitatorilor, cât și specialiștilor, să observe detalii rare care altfel nu ar fi vizibile,” explică Dl Sebastian Dan, fondatorul proiectului. „Conservarea digitală asigură că acest patrimoniu rămâne accesibil generațiilor viitoare.”
Pentru detalii suplimentare și acces la jurnalul de bune practici, vizitați site-ul Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Tradițional: www.muzeulgheorgheflorean.ro
Proiect co-finanţat din Fondul Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului său de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării