Parohia Ortodoxă Cehu Silvaniei, prin preotul paroh, Daniel-Sebastian Blaj, organizează duminică, 17 noiembrie, un eveniment cultural-religios, intitulat „Despre Sănătate într-un veac al bolilor”, susținută de scriitorul, jurnalistul și profesorul Cornel Constantin Ciomâzgă. Acesta propune identificarea acelor locuri ascunse ale sănătății unde se nasc și evoluează bolile cele mari și grele, dar și cum pot fi acestea stopate și eradicate. Subiectul acestei deosebite prelegeri este rodul unor osteneli de peste 20 de ani. Este un subiect de mare interes pentru fiecare om și o șansă pentru fiecare de a lua parte la un astfel de eveniment.

Momentul va fi unul special și prin faptul că autorul va aduce edițiile aniversare ale celor trei romane publicate în ultimii 20 de ani: „Lucrarea”, „Se întorc morții acasă” și „Apocalipsa de ce nu”.

Romanul „Lucrarea” a împlinit anul acesta chiar 20 de ani de la apariția sa. Marele critic literar Alex Ștefănescu avea să noteze atunci, îndată după lansarea acestei cărți, că este o scriitură ca un „adevărat brocart literar”: Deopotrivă roman și scriere teologică. În țesătura epică bogată și grea – un adevărat brocart literar – se remarcă firele de aur ale unor întâmplări miraculoase, care evocă insistent și persuasiv prezența lui Dumnezeu în lume. Sunt reproduse, la intervale savant calculate, și citate din scrierile părinților Bisericii. Nu lipsesc, în sfârșit, nici trimiteri la viața de azi din România. Ar trebui alcătuit un colectiv de critici iterari, specialiști în patristică și analiști politici care să se pronunțe într-un mod autorizat asupra acestei cărți (România Literară, nr.39, 2004).

La fel de interesant este și romanul „Se întorc morții acasă”, apărut în urmă cu 10 ani, despre care scriitorul și profesorul Marius Vasileanu scria: „Volumul de faţă scris de Cornel Constatin Ciomâzgă este o carte de mărturii, o predică şi o cateheză, o ilustrare a unei bune prize la Realitatea duhovnicească ortodoxă, este tabloul unei metanoia, o chemare la metanoia şi la ruga neîncetată”.

Cornel Constantin Ciomâzgă va pune în atenția publicului prezent la prelegerea de duminică o nouă ediție revizuită și adăugită a cărții „Apocalipsa de ce nu”, al treilea roman, care, deși a fost lansat cu numai un an în urmă, este și el un best-seller. Autorul afirma atunci, cu prilejul lansării noii sale cărți, că aceasta „este o carte pe care lumea a așteptat-o până ieri, iar de astăzi există!”.

În vârstă de 68 de ani, Cornel Constantin Ciomâzgă a debutat sub pseudonimul de Cornel Cupșa, scriind la diverse publicații importante din România. Redactor-șef la săptămânalul „Tinerama”, la „Fun-Radio”, director general la „Radio Tinerama”, președintele Asociației Jurnaliștilor Europeni – Filiala România și profesor la Facultatea de Jurnalism sunt o parte din funcțiile ocupate de-a lungul anilor de către scriitorul și jurnalistul Ciomâzgă. A avut o contribuție majoră la dezvoltarea jurnalismului și a literaturii postdecembriste, fiind răsplătit cu numeroase premii: Premiul Marconi pentru activitate publicistică, Premiul Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, Premiul Fundaţiei Secolul XXI, Premiul Asociaţiei 21 Decembrie, Premiul Comitetului Naţional UNICEF și Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Carte – Cluj 2016.

Partenerii evenimentului programat la ora 17:00, la Casa de Cultură din Cehu Silvaniei sunt: Asociația Plaiuri Codrenești, Editura Cartea Actuală 3C și Asociația Neamul Strămoșesc. Intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile.