Institutiile publice raman fara personal pentru ca salariile foarte mici ii determina pe oameni sa plece, iar angajarile sunt blocate, cel putin pana la finalul anului.
Ordonata prin care se interzice ocuparea posturilor vacante in cadrul institutiilor publice da batai de cap edililor salajeni. Administratia publica este nevoita sa se descurce cu oameni putini, iar organizarea concursurilor pentru ocuparea locurilor vacante este momentan un vis pentru anumite primarii din judet.
Primaria Zalau are nevoie de 66 de oameni
Conform prevederilor le-gislative, la Primaria Municipiului Zalau ar trebui sa lu-creze 260 de oameni. Cu toate acestea, in momentul de fata, doar 194 de posturi sunt ocupate. Potrivit informatiilor furnizate de Biroul de Resurse Umane al Primariei Munici-piului Zalau, Directia de Administratie Publica are nevoie de sapte oameni, Bi-roul Arhitectului Sef lucreaza fara patru persoane, Directia de Patrimoniu are noua posturi vacante, iar Directia Tehnica isi desfasoara activitatea cu 11 oameni lipsa. Cele mai multe posturi libere sunt in cadrul Directiei Economice, de unde lipsesc 12 oameni. Chiar si compartimentele aflate in subordinea primarului mai au nevoie de oameni, mai exact de 21 de persoane, iar compartimentul subordonat viceprimarilor are doua posturi vacante.
Responsabilitati multe, salarii mici
Edilul orasului se teme ca, pe langa lipsa de personal care exista deja, si cei care au mai ramas vor fi tentati sa plece pentru un loc de munca mai bine platit. „Cu o situatie complicata ne confruntam, spre exemplu, in cadrul Ser-viciului Juridic, unde, din noua posturi, cate sunt in organigrama, avem ocupate doar trei. Este foarte dificil sa te descurci in aceste conditii, deoarece oamenii care au ramas au un volum de munca supraincarcat. Din pacate, pe langa faptul ca angajarile se pot face in conditii extrem de dificile, ne este din ce in ce mai greu sa pastram oamenii, salariile functionarilor fiind foarte mici”, explica Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.
Lipsa mare la nivel judetean
Nici primariile din mediul rural nu o duc mai bine. Sandu Berceanu, presedintele pe Salaj al Asociatiei Comunelor spune ca nu este normal sa se blocheze angajarile in sistemul bugetar, deoarece multe primarii din judet se confrunta cu lipsa personalului. „Nevoie de personal avem peste tot. De exemplu, la primaria din Meseseni suntem la limita de ava-rie. Daca un angajat se pensioneaza sau se imbolnaveste, ramanem descoperiti”, a declarat primarul Berceanu. Totodata, administratia locala din Meseseni duce lipsa de personal pe partea de achizitii, contabilitate si consultanta.
Unii se conformeaza, altii deblocheaza
La Cehu Silvaniei situatia este asemanatoare. „Momentan am nevoie de 14 oameni. Dintre posturile vacante, 11 sunt pentru functionari si trei pentru personal contractual. Daca va fi nevoie, ma voi conforma strategiei Guvernului”, spune primarul localitatii, Andrei Varga. Primarul din Crasna, Pop Emeric, a reusit sa faca demersurile pentru deblocarea a sase posturi. La primaria din localitate va fi angajat un inginer pe partea de Urbanism, un sofer si vor fi ocupate patru posturi pe proiecte. „Momentan suntem in faza de angajare, dar mai avem nevoie de sase posturi pentru Politia Locala. Vom face demersurile in perioada urmatoare pentru deblocarea lor si speram sa ne acoperim curand deficitul de personal”, a mai precizat Pop Emeric, primarul comunei Crasna. Si edilul Simleului, Septimiu Turcas, a gasit solutii viabile pentru lipsa de personal. A propus autonomia bugetara pentru cei care isi administreaza fondurile proprii. Astfel, primaria ar putea plati medicii atat de necesari spitalului din oras si functionari la serviciul de taxe si impozite, unde este nevoie urgenta de cinci oameni.