Banii primiti sub forma de alocatie pentru sustinerea familiei nu ajung nici pentru o camasa. Prin urmare, salajenii renunta incetisor sa ceara acest ajutor social.
Prin intrarea in vigoare a noilor reglementari privind acordarea alocatiilor de sustinere a familiei, numarul beneficiarilor acestor ti-puri de ajutoare sociale s-a redus drastic fata de anul precedent. Noua lege a redus cuantumul indemnizatiilor si a impus depunerea mai multor acte la dosar.
Astfel, familiile al caror venit lunar net pe membru de familie este mai mic de 200 de lei primesc o alocatie de 30 lei pentru fiecare copil, iar cele cu venituri incadrate intre 201 si 370 de lei primesc o alocatie de 25 de lei pentru fiecare copil.
Familiile monoparentale ale caror venituri lunare nete pe membru de familie se incadreaza sub 200 de lei, cuantumul alocatiei a fost stabilit la 50 de lei pentru fiecare copil, iar cele cu venituri intre 201 si 370 de lei primesc 45 de lei pentru fiecare copil.
Numarul beneficiarilor s-a injumatatit
Fata de anul anterior au fost modificate si conditiile de acordare, iar umblatura pe la institutii pentru procurarea actelor necesare intocmirii dosarului i-au determinat pe salajeni sa renunte la suma infima acordata de stat. Din statistica Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale reiese ca Salajul are o medie de 5888 de beneficiari ai alocatiei de sustinere a familiei, in conditiile in care in anul 2010 au fost inregistrati aproape 12.500 de beneficiari. Primarii salajeni spun ca principala cauza ce a redus atat de mult numarul beneficiarilor este suma mica alocata, iar oamenii spun ca ei cheltuie mai multi bani decat primesc pana isi procura toate actele necesare. Nici macar cei care la inceputul anului si-au intocmit dosare nu se inghesuie sa reinnoiasca cererea la primarie. Astfel, dosarul iese din plata si, implicit, statul nu mai poate pretinde ca „Romania este o tara a intretinutilor sociali”, asa cum remarca presedintele Traian Basescu.
Un maruntis care nu mai foloseste nimanui
Printr-un sondaj realizat la cateva primarii din judet s-a constatat ca la „banii de bomboane” acordati de stat renunta chiar si familiile nevoiase. Astfel ca la Primaria Crasna au fost depuse la inceputul anului 193 de dosare dintre care un numar de 61 de dosare au iesit pe parcurs din plata. Surse din cadrul Primariei spun ca unii oamenii efectiv nu vin sa isi reinnoiasca cererile, chiar daca au fost contactati de catre Primarie in acest sens, iar altii nu se mai incadreaza in conditiile impuse prin legea 277/2010. Un numar mic de cereri a fost inregistrat si la Primaria Cehu Silvaniei, aproximativ 120 de dosare, din care au ramas in plata 104 dosare. Cei mai multi intretinuti social sunt in comuna Mesesenii de Jos, unde la o populatie de peste 3000 de persoane sunt in plata in momentul de fata 249 de alocatii pentru sustinerea familiei. Dar si aici primarul Sandu Berceanu a spus ca au renuntat multe familii la acest tip de ajutor, deoarece au fost depuse doar 269 de dosare.
Statul s-a usurat de intretinutii social
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...