Primarii vor beneficia de o indemnizatie speciala la încheierea mandatului si vor putea avea firme, potrivit proiectului Codului administrativ care a primit ieri raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ. 

rn

Prin eliminarea literei f din articolul 262 al Codului administrativ, primarii si primarii generali nu mai sunt declarati incompatibili în exercitarea calitatii de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o întreprindere individuala sau o întreprindere familiala. Astfel, acestia pot avea întreprinderi individuale sau de familie, însa, ei nu pot sa faca afaceri cu institutiile publice, inclusiv cu primariile, potrivit presedintelui Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, Marcel Ciolacu.
Un alt articol din actul normativ adoptat de comisia de specialitate prevede ca alesii locali sa primeasca indemnizatii speciale dupa ce îsi încheie mandatul.
Prin urmare, un primar de comuna va primi o indemnizatie de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizatie de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusa pentru un mandat înmultita cu trei.

rn

Consilierii locali si cei judeteni primesc mai multi bani

rn

S-a introdus in locul "indemnizatiei de sedinta" o "indemnizatie lunara" pentru consilieri locali si judeteni care participa la sedintele ordinare sau extraordinare ale consiliului local si ale consiliului judetean si ale comisiilor de specialitate. Aceasta noua indemnizatie este în cuantum de pâna la 10 la suta din indemnizatia lunara a primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean, si nu de 5 la suta, cum este în varianta actuala.
Codul administrativ va fi votat lunea viitoare de catre Senat, prima camera sesizata, for decizional fiind Camera Deputatilor.

rn