În timp ce a doua etapă a campaniei de vaccinare urmează să demareze vineri, 15 ianuarie, ordonanța care prevede finanțarea centrelor de vaccinare se lasă așteptată. Aceasta nu s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, în ciuda faptului că primarii au solicitat sprijin pentru a putea asigura funcționarea acestor centre. Premierul Florin Cîțu spune că ordonanța este în procedură de avizare și ar putea fi gata până în 15 ianuarie. În timp ce reprezentanții admnistrațiilor locale doresc să știe ce sume vor primi și care va fi proveniența banilor, șeful Executivului spune că se încearcă obținerea sumelor necesare din fonduri europene.

“Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcție, așa cum am folosit și până acum, prin Ministerul Sănătății, cu decontare de la bugetul de stat. Aici vreau să fiu foarte atent la criterii, pentru că au fost situații în trecut când nota de plată a fost supraevaluată, să spunem așa, în unele situații, și atunci, vreau să mă asigur că avem criterii clare, prin care se definesc aceste cheltuieli, care pot fi decontate prin Ministerul Sănătății, de la bugetul de stat. Este adevărat, ne uităm la soluția de a deconta aceste cheltuieli și din fonduri europene, se pare că mergem și în direcția asta, să putem să găsim și acolo spațiu, dar în acest moment folosim ceea ce știm și ce am folosit în 2020, decontare prin Ministerul Sănătății, mecanismul și apoi de la bugetul de stat”, a declarat prim-ministrul.

Potrivit premierului, finanțarea centrelor de vaccinare nu e cea mai mare cheltuială din 2021.

“Săptămâna viitoare o să am o discuție cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, cu Asociația Municipiilor, Asociația Orașelor, Asociația Comunelor și vom discuta despre bugetul pentru 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială pentru bugetul 2021, sunt alte cheltuieli, şi acolo vom avea discuții despre şi gradul de colectare și modul în care sunt folosiți banii de către autoritățile locale și sumele de reechilibrare care vin de la buget. Aș vrea să facem o corelare și cu gradul de colectare și cu numărul de personal angajat în ultima perioadă, cheltuieli de personal și așa mai departe. Reforma pe care am anunțat-o în companiile de stat nu se oprește la companiile de stat. Hemoragia banului public ineficientă nu se oprește la companiile de stat, vom merge cu reforma peste tot. Şi atunci, banii care vin de la buget, în acest an și în viitor, trebuie să meargă în locurile unde pot fi folosiți cel mai bine și am observat anul trecut, a fost un an diferit, dar voi avea o discuție transparentă, dar onestă cu consiliile județene și cu Asociația Municipiilor și Asociația Orașelor. Am văzut dezbateri în spațiul public și cred că toate sunt dezbateri înainte de buget. Nu avem bugetul pentru 2021. Când vom avea bugetul, toată lumea va ști exact sumele și cum vor fi alocate, dar principiul de bază este același ca de fiecare dată: sută la sută din veniturile pe care le au autoritățile locale, vor merge înapoi la autoritățile locale și ce este suplimentar, vom vedea cum o fi alocați”, a afirmat Florin Cîțu.

O întâlnire între Asociația Municipiilor din România și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a avut loc deja în 12 ianuarie.

Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău și vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România, spune că discuția a vizat problemele la care trebuie identificate urgent soluții, respectiv asigurarea resursei financiare pentru desfășurarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dar și asigurarea fondurilor necesare pentru plata burselor școlare și pentru plata indemnizațiilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap. Edilul și-a exprimat speranța ca întâlnirea să aibă finalitatea pe care o doresc reprezentanții administrațiilor publice locale.