Deschiderea noii sali de spectacole multifunctionale si moderne a venit numai bine pentru organizarea sarbatorii "Fiii satului"

rn

Primaria comunei Lozna a inaugurat zilele trecute o sala de spectacole multifunctionala moderna în localitatea Valea Loznei, o localitate "capat de linie", înconjurata de dealuri împadurite, situata de-a lungul vaii cu acelasi nume. În sat mai sunt circa 100 de case locuite si multe altele nelocuite, dupa ce proprietarii au plecat la "Cele Sfinte".
Imobilul proaspat inaugurat are o arhitectura deosebita, chiar daca a fost construit în perioada comunista ca depozit CAP. A functionat apoi ca si camin cultural si sala de nunti. În interior, în sala mare a fost amenajata o scena. Mai sunt doua cabine pentru artisti, dotate cu mobilier confortabil, doua sali de sedinta si toalete moderne.
Primul eveniment gazduit dupa reabilitare, organizat de primarie si câtiva localnici, a fost sarbatoarea "Fii satului comunei Lozna", pe 15 august. Manifestarea a adunat în locurile natale aproape 500 de fii ai satului si ai comunei. Duminica, 19 august, a avut loc a doua manifestare "Fii satului", organizata de cultul penticostal. Si la acest eveniment au participat câteva sute de persoane, venite din toata tara.
Primarul comunei Lozna, Alin Pocol, ne-a declarat ca noul camin cultural a costat circa 700.000 de lei, suma care a fost finantata în integralitate de Compania Nationala de Investitii (CNI). Lucrarile trebuiau sa fie gata în decembrie, însa constructorul a reusit sa le finalizeze mult mai devreme, la începutul lunii august.
La inaugurare a participat si deputatul Lucian Bode, presedintele PNL Salaj, partid din care face parte si actualul primar al comunei, Alin Pocol.

rn

Valea Loznei – o localitate cu un potential turistic deosebit,
ce va fi pus in valoare de proiectele pentru infrastructura

rn

Alin Pocol, aflat la primul mandat în fruntea comunei Lozna, vede în satul Valea Loznei un potential turistic deosebit.
"Este o zona foarte frumoasa. O spun toti cei care vin aici, iar noi ne-am propus sa sprijinim dezvoltarea satului. Primul proiect finalizat cu succes este acest camin cultural, reabilitat cu fonduri de la guvern. Mai avem în lucru aductiunea de apa în sat. Un alt proiect, aflat în procedura de licitatie, este asfaltarea drumului. Sunt deja câtiva fii ai satului care, dupa ce au muncit în strainatate, si-au construit aici case de vacanta. Noul camin cultural ofera toate conditiile necesare si este locul ideal pentru cei care doresc sa organizeze evenimente. Cred ca dupa ce vom avea drumuri mai bune, oamenii vor avea motive sa vina mai des si în Valea Loznei", a declarat Alin Pocol.
Comuna Lozna este situata pe malul Somesului, fiind înconjurata de dealuri împadurite. Se afla la o distanta de circa 50 de kilometri de orasele Zalau, Baia Mare (judetul Maramures) si Dej (judetul Cluj). Ca aproape toate comunele de pe Valea Somesului, Lozna a avut de suferit la capitolul dezvoltare. Satele sunt îmbatrânite si se depopuleaza pe zi ce trece, scolile se închid pe rand din cauza lipsei de copii, investitiile sunt putine si locurile de munca de asemenea. Singurele afaceri rentabile sunt balastierele, care au împânzit malurile Somesului, si samsarii de ciuperci de padure, desi lunca raului Somes gazduia în trecut mine de carbune, mine de piatra, precum si culturi frumoase care se preteaza la solul mlastinos. Cei care merg pe Valea Somesului sunt impresionati de peisajul mirific, de abundenta florei si faunei.