Productia de legume si fructe a scazut in acest an cu 40 la suta. Asa sustin producatorii si n-am avea nici un motiv sa nu-i credem. Vina cea mare pentru recoltele slabe este pusa in carca secetei. Normal si firesc ar fi ca pretul legumelor si al fructelor sa creasca in proportie cu diminuarea productiei. Numai ca, deocamdata, in pietele Salajului fenomenul scumpirii nu a luat amploare. Ba din contra, la unele produse se poate observa o scadere de pret. In acest sens, argument stau rosiile si ardeii. Daca in urma cu doua saptamani kilogramul de rosii nu-l puteai cumpara sub 2,5-3 lei, ieri, in piata agroalimentara din centrul Zalaului, rosiile pentru bulion, dar si cele pentru masa, se vindeau cu 1-1,5 lei kilogramul. Nici gogosarii si ardeii capia nu se mai vand cu 4 sau 5 lei. Un kilogram de gogosari de Dragasani putea fi achizitionat cu 3-3,5 lei. E atata belsug de gogosari, ardei gras si ardei capia in piata incat au inceput sa geama tarabele. Stivele de vinete se insirau pe vreo cinci mese de beton. Vinete mari, vinete coapte pe care le puteai cumpara ca acum trei saptamani, adica cu 1,2-1,5 lei kilogramul. Pretul strugurilor de masa se invarte in jurul a 4 lei. Sunt struguri autohtoni, din podgoriile Salajului, care au adunat in ei tot soarele verii. Si merele au scazut ca pret. Cu 1,5 lei poti pune in plasa un kilogram de mere din livezile Simleului. Ce-i drept, exista in piata si mere de import, mari, umflate cu toate e-urile lumii pe care comerciantii cer 2,5 lei/kilogram. Nu se prea inghesuie lumea nici la mere, nici la alte fructe ori legume din piata. Explicatia comerciantilor e una simpla : n-au oamenii bani. O analiza mai atenta ne duce la concluzia ca, desi productia de legume si fructe a scazut in acest an cu 40 la suta, deocamdata preturile nu au explodat. Si asta deoarece puterea de cumparare a cetateanului de rand a scazut si scade pe zi ce trece. Apoi, producatorii sau intermediarii n-au de gand sa ramana cu marfa in stoc, marfa de altfel perisabila, si lasa din pret, adesea sub limita renta-bilitatii. Unii spun ca aceasta asezare momen-tana a preturilor e linistea dinaintea furtunii. Important e ca, deocamdata, „nu mor caii cand vor cainii”, adica nu se scumpesc legumele si fructele precum ar vrea samsarii.
Preturile la legume si fructe nu cresc deocamdata, ba dimpotriva…
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...