Ultimele scumpiri usturatoare tocmai au avut loc luna trecuta

rn

Se anunta o noua majorare a facturilor la gaz si curent, in plina iarna. Noua conducere a ANRE estimeaza, în primul sau raport, obtinut de Profit.ro, noi scumpiri de la 1 ianuarie 2018 pentru consumatorii finali atât în ceea ce priveste energia electrica, cât si gazele naturale, în principal ca urmare a majorarii preturilor de tranzactionare engros pe bursele de profil. ANRE estimeaza o majorare cu circa 1,5 la suta a pretului energiei electrice si cu 2 la suta la gaze de anul viitor. 

rn

Ultima majorare de pret la gaze si energie electrica a avut loc la 1 octombrie. Potrivit unui anunt al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), de la 1 octombrie gazele s-au scumpit cu 6 la suta, iar tarifele la electricitate au crescut de luna trecuta cu 5 procente.
Potrivit analistilor care calculeaza consumul mediu al unel gospodarii, cheltuielile la gaze, termoficare, electricitate reprezinta 10 la suta din cosul zilnic al romanilor, in timp ce painea reprezinta 5 la suta din cheltuilile zilnice ale unei familii. creseterea tarifelor la energie, alaturi de scumpirea carburantilor, au dus la cresteri mari de preturi la alimente in ultimele doua luni.

rn

Deputatul Lucian Bode explica
cum ne-am ales cu preturi record

rn

"Guvernarea PSD – ALDE a gestionat extrem de prost portofoliul energiei înca de la sfârsitul anului trecut. Pe fondul unor declaratii profund eronate ale autoritatilor, care anuntau iminenta unei crize energetice, preturile de piata ale electricitatii au explodat, ajungând la recorduri istorice de 800 de lei/MWh.

rn

Ulterior, fenomenele naturale precum seceta de pe Dunare si râurile interioare si cu un deficit generalizat de productie au condus la un nou val de scumpiri, care a s-a finalizat cu actiunea ANRE din 1 iulie care a decis majorarea cu aproximativ 8,6 la suta a preturilor reglementate. Toamna i-a gasit pe consumatorii casnici cu facturi mai scumpe cu 5 la suta, ajungându-se la acest moment la o medie de 14 la suta pe an, procent care anuleaza toate ieftinirile precedente.
Gazele s-au scumpit cu 6 la suta, iar asigurarea necesarului pentru sezonul rece este în cumpana. Mai mult decât atât, în conditiile în care iarna care vine va fi extrem de grea, exista riscul importarii unor cantitati mai mari de gaz din surse externe, la preturi mai mari, iar cei mai afectati vor fi tot consumatorii casnici. ANRE a anuntat deja ca de la 1 ianuarie 2018 va exista o noua scumpire a pretului energiei electrice cu 1.5 la suta, si a gazelor cu 2 la suta.
Toate aceste vulnerabilitati au fost semnalate în cadrul motiunii simple pe energie pe care am depus-o la Camera Deputatilor înca de saptamâna trecuta, dar care a fost respinsa în mod abuziv de catre majoritatea PSD – ALDE. Astazi (ieri – n.r.) am redepus în plenul Camerei Deputatilor acest document si am subliniat ca fuga de responsabilitate a ministrului Toma Petcu si a majoritatii care îl sustine nu reprezinta un mod profesionist de a trata un subiect cu impact atât de mare în rândul populatiei", a explicat pentru Graiul Salajului deputatul Lucian Bode, membru in comisia de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului privind activitatea ANRE.