Un barbat de 48 de ani din Jibou a fost pus la pamant cu o lovitura de pumn de un tanar de 16 ani in vestitul cartier jibouan Caramidari. A murit apoi la spital. Autoritatile care cerceteaza cazul nu vorbesc de crima, pentru ca in limbajul lor tehnic nu se cheama crima. Se cheama "lovitura cauzatoare de moarte". Interesant, de altfel, ca tanarul agresor, Kis Claudiu Vasile, nu avea nici o problema daca victima, care a stat cateva zile in coma, nu murea. Asa, insa, a fost arestat sambata.
rn
Scandalul – premisele mortii
rn
Procurorii ne-au oferit ieri detalii despre felul in care s-au petrecut evenimentele. Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Pompilia Stana, spune ca in 6 noiembrie inculpatul de 16 ani a intervenit intr-un conflict dintre victima si un unchi al inculpatului, imprejurari in care i-a aplicat o lovitura cu pumnul victimei. “n urma agresiunii, victima si-a pierdut echilibrul, a cazut pe niste bolovani si s-a lovit in zona capului. A fost transportata la Spitalul Orasenesc din Jibou, apoi la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, de unde a fost directionat la Spitalul Judetean din Oradea. A murit joi, 9 noiembrie, la spitalul din Oradea. Victima era din Jibou si avea 48 de ani. Conflictul a avut loc pe strada Lautarilor din Jibou.
rn
Procurorii sunt anuntati dupa decesul victimei;
inculpatul risca intre 4 si 8 ani de inchisoare
Dupa ce victima a decedat la spital, a fost anuntata politia. La randul lor, politistii au anuntat procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. Procurorii nu cunosc deocamdata motivul conflictului, precizand doar ca a fost vorba despre un conflict spontan, iscat intre cei implicati, pe fondul consumului de alcool.
Agresorul si-a recunoscut fapta. “n urma necropsiei, medicul legist a confirmat ca exista legatura de cauzalitate intre deces si leziunile suferite, dupa care procurorul a facut propunerea de arestare preventiva a inculpatului pentru 30 de zile, propunere admisa sambata, 11 noiembrie, de Tribunalul Salaj. Inculpatul va fi cercetat pentru comiterea infractiunii de "loviri sau vatamari cauzatoare de moarte", fapta pedepsita de Codul Penal cu inchisoare de la 6 ani la 12 ani. “nsa, pentru ca inculpatul si-a recunoscut fapta, limitele pedepsei scad cu o treime, astfel agresorul risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 4 ani la 8 ani.
Pe rolul Parchetului din Jibou exista deja o plangere impotriva agresorului pentru lovire, plangere facuta de fratele victimei, la data de 7 noiembrie.
rn
Victima a fost plimbata, in coma, de la Jibou
la Oradea, via Spitalul Judetean Zalau
rn
“nainte de a ajunge la Spitalul din Oradea, acolo unde, de altfel, a si decedat, victima a fost dusa la Spitalul din Jibou, apoi la Spitalul Judetean Zalau.
"Un pacient a fost prezentat unitatii noastre la data de 7 noiembrie, la ora 00:35, in stare de coma profunda de etologie neprecizata, nu raspundea la nici un fel de stimuli si s-a solicitat urgent o ambulanta cu medic. Acesta este protocolul in cazul unor astfel de situatii. Aceasta a preluat pacientul si l-a transportat la UPU Zalau. Transferul s-a facut intrucat unitatea noastra nu are competentele necesare solutionarii unui astfel de caz si, conform protocolului, pacientul a fost transferat unei unitati de rang superior, unei unitati de urgenta. Pacientul mai prezenta cateva escoriatii la nivelul fetei", ne-a informat managerul Spitalului Orasenesc Jibou, medicul Alina Chivu.
Am adresat o solicitare si Spitalului Judetean, in care am cerut detalii despre caz si motivul pentru care s-a luat decizia ca barbatul sa fie transferat la Spitalul Judetean din Oradea. Ni s-a raspuns doar ca "(…) a fost deschis dosar de cercetare penala, motiv pentru care informatii referitoare la acest caz pot fi furnizate doar de institutiile abilitate".
rn
Caramidari ramane un loc periculos; masurile promise dupa crima odioasa din luna mai nu au niciun efect
rn
Salajul era ingrozit in luna mai, dupa ce un tanar isi omora tot in Caramidari concubina de numai 15 ani, cu care avea un copil mic,
Toate institutiile abilitate, incepand cu primaria, politia, jandarmeria si politia locala din Jibou anuntau, cu surle si trambite, ca se vor intensifica patrulele si ca vor preveni o viitoare astfel de tragedie. Din pacate, nu au reusit. La mai putin de sase luni de la crima din mai un barbat moare dupa ce e batut, in Caramidari.
Primarul orasului Jibou, Dan Ghiurco, spunea in vara, in 8 iulie, ca s-au luat masuri pentru a preintampina scandalurile din cartierul Caramidari din Jibou, locuit in mare parte de romi. Politia a suplimentat fortele in masura sa intervina si va monitoriza evolutia situatiei de pe strada Stejarilor, ni se spunea atunci. Primaria Orasului Jibou, in colaborare cu Politia Orasului Jibou, urmareste cresterea autoritatii politiei si asigurarea respectarii legii prin prezenta activa a politistilor in zona, organizarea de actiuni pentru depistarea, identificarea si tragerea la raspundere a celor care incalca legea, intarirea cooperarii cu Politia Locala Jibou si cu jandarmii, ne asigura atunci primarul.
Zilele acestea, cand o alta crima socheaza comunitatea, atat primarul Dan Ghiurco, cat si seful Politiei Orasului Jibou, Horea Boldea, sunt in concediu de odihna. Am aflkat cand am vrut sa le cerem opiniile in legatura cu cele intamplate.
rn
O comunitate de romi imposibil de gestionat
rn
In schimb, viceprimarul spune ca a aflat despre crima din ziar.
"Persoana decedata nu era in evindeta primariei nici cu ajutor social, nici cu vreo boala, cu nimic. Era la varsta de 48 de ani si era concubinul buncii celui care la lovit, de etnie roma. Noi nici nu am stiut nimic despre acest caz, nu ne-a anuntat nimeni. Din ziar am aflat. M-a surprins faptul ca nici in oras nu s-a auzit de caz. Asta se poate intampla si daca stai cu jandarmi langa ei. Deci, problema este ca politia locala patruleaza, insa politistii orasului, dupa pensionarile din vara, sunt foarte putini si nu cred ca reusesc sa cuprinda toata zona. Prima data ar trebui schimbata legislatia. Cum este prevazut in puscarie ca un om sa aiba 4 metri patrati suprafata, tot asa ar trebui si aici. Nu intr-o casa de 16 metri patrati sa locuiasca 12 persoane. “n general, comunitatile de romi sunt greu de gestionat, ca si comunitatea din Caramidari. Pe plan local, cam tot ce am putut face am facut. Situatia ne depaseste. Primarul a ridicat problema de mai multe ori, cu perchezitii domiciliare, cu razi si s-au facut cateva, dar fug in padure si dupa, se intorc. Sunt si vinituri, adica sunt sunt din alte locuri", ne spune viceprimarul Paul Sarkozi.
rn
Politia judetului spune, lucru logic,
ca incidentul nu putea fi prevazut
rn
Inspectoratul de Politie Judetean Salaj a transmis ca masurile luate in luna mai si-au atins scopul si ca incidentul de saptamana trecuta nu putea fi prevazut.
"Victima si agresorul sunt rude prin alianta, iar intre cei doi nu exista o stare conflictuala. Agresiunea din data de 6 noiembrie a avut loc in curte, pe fondul consumului de alcool, fiind un conflict spontan in cadrul caruia victima a fost lovita o singura data cu pumnul in zona capului. Din luna mai, cand a avut loc omorul a carui victima a fost o tanara de 15 ani, situatia operativa pe linie de violenta a fost tinuta sub control, datorita actiunilor cu efective marite derulate in cartierul Caramidari si prin patrulari efectuate de politie impreuna cu efective de jandarmi si politie locala. Toate aceste actiuni si patrulari si-au atins scopul preventiv, iar incidentul de mai sus nu putea fi prevazut, avand in vedere ca intre victima si autor conflictul a fost spontan, generat exclusiv de consumul de alcool. “n continuare, efectivele de politisti, jandarmi impreuna cu politia locala monitorizeaza situatia operativa", este raspunsul IPJ Salaj, semnat de seful institutiei, Miron Aurel Stirb.
Acuma, logic, daca masurile luate de politie si-ar fi atins scopul, asa cum spune Politia, incidentul nu ar fi trebuit sa aiba loc. Sigur ca-i imposibil de prevazut un astfel de incident. “n nici un horoscop nu scrie ca vei muri azi.
Inspectoratul de Jandarmi Judetean Salaj nu a raspuns solicitarilor noastre in legatura cu acest caz si despre eficienta masurilor luate in vara.
rn
DGASPC ne spune ca tanarul agresor era
… al nimanui, dintr-o familie cu ajutor social
rn
Si ne decrie situatia neagra din Caramidari
rn
"Baiatul respectiv (Kis Claudiu Vasile – n.red.) a fost in plasament la bunica lui pana in anul 2009, fiindca mama l-a avut dintr-o relatie extraconjugala. De atunci locuieste cu mama si bunica impreuna la Jibou. Nu are tata, toti din familie sunt beneficiari de venitul minim garantat, nu au loc de munca. Baiatul are un copil, dar nu l-a recunoscut. Copilul sta la mama. Barbatul care a decedat este presupusul concubin al bunicii respectivului baiat. Tanarul nu a urmat nici o forma de invatamant. El nu mai are frati, insa are verisori. Acum cativa ani a fost un caz in care cativa copii au fost abandonati in fata spitalului din Maramures. Ei sunt verisori cu baiatul acesta. Un alt copil, tot verisor cu acest baiat, este intr-un centru de plasament la noi, la Simleu, si ne creeaza probleme. Vom monitoriza si vom avea in atentie copilul si mama minora. Problema comunitatii din Caramidari este lipsa educatiei, lipsa scolarizarii. Asistentii sociali din UAT-uri trebuie sa aiba intocmite fisa situatiilor de risc la fiecare familie pe care o are in evidenta. Aceste fise ar trebui sa ajunga la noi la DGASPC si sa intervenim inainte sa se intample asemena nenorociri. Din pacate, asistentii sociali sunt prea putini si aceste fise nu se mai intocmesc si nu mai ajung la noi. Cei care ar trebuii sa verifice activitatea asistentilor sociali sunt Inspectia Sociala din cadrul AJPIS Salaj. Inspectia Sociala in Salaj sunt doar trei persoane la tot judetul pe toate palierele, de la centre de plasament, venit minim garantat, alocatia complementara. Aici este problema ca noi facem de multe ori prestatii sociale si nu facem preventie si nu se lucreaza cu familia pentru ca nu sunt oameni suficienti", spune directorul DGASPC, Violeta Milas.
rn
ATOP spune ca face ordine, dar numai
in strada; nu se baga-n curtea omului
rn
Parerea ATOP – organism consultativ constituit pe langa Consiliul Judetean pentru ordine publica in Salaj – am aflat-o ieri.
"ATOP-ul se ocupa de ordinea publica, care inseamna ceea ce se intampla pe strada, pe domeniul public. Acesta este un cazul penal, nu este un caz de ordine publica. Nu este de competenta ATOP-ului cand doua persoane se bat. Daca se bat, sunt deja cazuri penale. ATOP-ul a discutat inca de anul trecut zona Caramidarilor, cand am avut intalnire la primaria Jiboului. Noi am recomandat la Politia Jibou sa intareasca in zona respectiva patrularile, primaria Jibou sa puna la punct iluminat public. Dar paza permanenta pe strada, asta e cam greu cu efectivele de astazi de la politie. Cand se omoara unul pe celalalt nu este de aia ca nu este politia pe strada. Cazurile penale, noi nu avem voie sa intram in ele. Dati-ne o idee, ca sa nu se mai intample. Ca sa punem o persoana permanenta acolo pe strada 24 din 24, o patrula, tot nu rezolva problema. Am recomandat sa puna camere video pe stalpi, si functioneaza. Camera video nu te salveaza, te filmeaza numai. Nu prea sunt solutii, cand cineva se bate. Permanent, sa pui pe cineva acolo nu poti, nu ai cum, nu ai atatia oameni. E lipsa mare de personal si la Politie. Efectele nu intotdeauna sunt vizibile. Eu, ca si presedinte, la urmatoarea intalnire cu seful de la IPJ o sa ridic problema sa vad ce este acolo. Urmatoarea sedinta de plen va avea loc in ianuarie", ne-a declarat presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Salaj, Tiberiu Csoka.